A rovat kizárólagos támogatója

Naponta harmincezer hektár erdőt irtanak ki. Az erdőirtás fékezi az emissziócsökkentést, így a klímapolitika egyik legnagyobb kerékkötője. A Föld erdőségeit továbbra is több okból tizedelik, köztük van a bányászat, az olajpálma-ültetvények és az élelmiszernövény-termesztés.

A műhold felvételek szerint az elmúlt évtizedben évente átlagosan 13 millió hektár erdő tűnt el a Föld színéről. A legnagyobb veszteség a trópusi erdőket éri. Naponta 30 000 hektárt vágnak ki világszerte, ismertette a perui klímakonferencián nyilvánosságra hozott adatokat a Reuters.

Szakértők a legnagyobb visszásságnak azt látják, hogy az EU és Kína egyaránt nagy mennyiségben importál fát a Kongói Demokratikus Köztársaságból, holott ott illegálisan vágják ki az erdőket, gyakran a lakosság kényszerű elüldözésével. A “vállalkozók” sok esetben úgy szereznek munkaerőt, hogy kényszermunkára fogják a helyieket, nemi erőszaknak és fenyítésnek teszik ki őket.

Az erdőirtás mérséklésében elsősorban Brazília jár élen, ami azért jó hír, mert ott húzódik meg a világ tüdejének számító Amazonasi esőerdő jelentős része. A Föld területének 30 %-át erdők fedik. Ezeknek az ökoszisztémáknak mintegy 350 millió ember köszönheti közvetlenül a megélhetését.

Kanada nem tudja tartani vállalásait

A kanadai kormány a minap azt a bejelentést tette, hogy képtelen lesz tartani magát a 2020-as emissziócsökkentési vállalásaihoz, ha nem vezet be új, hathatósabb lépéseket a klímavédelem érdekében. Kanada a 2009-es koppenhágai klímacsúcson a 2005-ös kibocsátáshoz képest 17 %-os kibocsátásmérséklés mellett kötelezte el magát. Ennek értelmében a teljes kibocsátás 611 megatonna lenne. Ezzel szemben 2020-ban a kibocsátott ÜHG-mennyiség várhatóan eléri a 727 megatonnát, ha minden változatlanul megy az országban.  A hír hátterében az áll, hogy az olajhomok-bányászat szintén nagy mértékű erdőirtással járt. Az olajcégek az elmúlt években folyamatosan növelték a kitermelést az észak-albertai olajhomok-mezőkön. Az olaj- és gázszektor 2020-ban az ország kibocsátásának 28 %-áért felel majd – írta a piacesprofit.
 

Meddig folyik a kanadai olaj?

Meddig folyik a kanadai olaj?

Az USA és Kanada felelősek azért a katasztrofális környezetpusztításért, ami a nyugat-kanadai olajhomok kitermelés következménye. Több ezer hektáron irtottak ki értékes erdőterületet, mivel itt fekszik a világ egyik legnagyobb olajhomok-készlete. A TransCanada által épített olajvezeték-rendszer az Edmonton körüli bányákat az Illinois állambeli olajfinomítókkal köti össze, de a további szakaszokat még nem tudták megépíteni, így egyre növelik a vasúton szállított mennyiséget.

 

 

 

 
Feketelista
 
Aktivisták örvendetesnek látnák, ha a felelősen gondolkodó kormányok és vállalatok nem importálnának fát a következő országokból: Malajzia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kamerun, Indonézia. 2000 után Malajzia erdőinek közel 10 %-át pusztították el mindössze 12 év leforgása alatt. Ilyen volumenű erdőpusztítást egyetlen ország sem produkált a világon. (A malajziai kormány ennek az adatnak csak a harmadát ismeri be.) Az ország ezért került a legnagyobb légszennyezők országok közé, hiszen a kivágott fákból a megkötött üvegházgázok visszakerülnek a légkörbe.

Kapcsolódó anyagok:

Kopaszodnak a gáz- és olajkutak mellett lakók

Egyre nagyobb árat fizetünk a klímaváltozásért

Drasztikusan csökkenhet az olaj ára

New York állam alapos okkal tiltja be a hidraulikus repesztést

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás