Hirdetés
Civilek a Mecsekért sajtóközlemény

A Civilek a Mecsekért Mozgalom a PannonPower erőművében ismételten átadta CIVILKONTROL iránti kérelmét 2011 október 21.-én, amely már 2009 óta nem teljesül. A PP igazgatója átvette az Illés Zoltán államtitkár úr 2010-ben írott levelével együtt amelyet szintén figyelmen kívül helyezett az erőmű vezetése.

A CIVILEK A MECSEKÉRT MOZGALOM tagjai 2011. október 21-én részt vettek az épülő kazán bemutatásán, az alábbi levelet adtuk át, amelyben a számos kérdésen túl, 2009 óta továbbra is CIVIL KONTROLLT követelünk. Követelésünkhöz csatlakozott a Civilek a Zengőért Mozgalom mellett az Ormánság Alapítvány, Dráva Alapítvány, Vasasért Egyesület, Patacsi Műv. Egyesület is.

A PANNONPOWER energiatermelési céljai hosszútávon befolyásolják a környék élhetőségét. Az 50 MW teljesítményű kazán min. 500.000 tonna/év faigényéből fakadó megrendelés a környék erdeit pusztítja.
A tervezett új 35 MW teljesítményű kazán az engedélyezett hatástanulmány szerint alkalmas faapríték elégetésre is, – bár erről nem beszélnek, – így ez további min! 100.000 tonna/év faigényt jelent.

A hatástanulmány szerint a tervezett 200.000 tonna/év szalma elégetése súlyos kockázatokat jelent a mezőgazdaságnak, pedig Magyarország egyetlen kitörési pontja az egészséges és minőségi élelmiszer előállítása, amely csak jó minőségű és szerves anyagban gazdag termőföldön valósítható meg. A szalmának hosszú éveken át a termőföldről való kivonása után a föld elveszti tápanyagtartalmát. Továbbá elvágja annak lehetőségét, hogy a térségben kívánatos mértékű állattenyésztés kialakuljon.
ÓRIÁSI hibát követnek el a gazdák, ha hosszú évtizedekre leszerződnek, lekötik földjeiket, s netán hitelt vesznek fel szállító illetve bálázó gépekre.  A hőerőmű csupán 3,5 napi mennyiségű szalmát tud tárolni, tehát a bálázás, tárolás, szállítás mind a gazdák – netán kötbérrel terhelt – felelőssége.
A fa-és szalmaégetés számtalan további kérdést vet fel. Kérdéseinkre 2009 óta nem kapunk választ.
Dr. Vicze Csilla szóvivő Civilek a Mecsekért Mozgalom
****************************************************************************************

Péterffy Attila vezérigazgató
PANNONPOWER HOLDING Zrt.
PANNON-HŐ Kft
7630 Pécs, Edison u. 1.
Tisztelt Vezérigazgató Úr!

2009. május 19-én feladott mellékelt levél szerinti alábbi kérdéseinkre a mai napig nem kaptunk választ:

1. Továbbra is az üzleti titkok megőrzése mellett (árak letakarásával) kérünk egy kimutatást arról, hogy az elmúlt években 2009-ben 2010-ben, 2011-ben milyen fajta, mekkora famennyiség, honnan történő beszállítására volt/van szerződésük? Az 50 MW-os kazán továbbra is nagyrészt az állami erdészetektől vásárolt, tehát a köztulajdont érintő fával működik! Félő, hogy az új 35 MW teljesítményű kazán is nagyrészt faaprítékkal fog áramot termelni mezőgazdasági hulladék hiányában, hiszen az engedélyezett környezeti hatástanulmány szerint erre lehetőség van!

2. Hol és mekkora területre és hány tonnára vonatkozóan van lekötött szerződésük energianövény termesztésére (és milyen típusúra?) és mezőgazdasági melléktermék felvásárlására?

3. Tegyék lehetővé az Aarchusi egyezménynek megfelelően CIVILKONTROLLT: azt, hogy időnként, előre nem meghatározott időkben, szúrópróbaszerűen a civilek képviselői szakemberekkel ellenőrizhessék a közfeladat ellátását célzó energiatermelés céljára az erőműbe befutó szállítmányokat, és azokról fotót is készíthessenek.
A köztulajdonban levő erdők kincsére, az Önök által felhasznált fa mennyiségére és minőségére irányuló kérdéseinkre, amennyiben továbbra sem kapunk választ, kénytelenek vagyunk a közérdekű adatok kiadására irányuló igényünket jogi úton, akár az erdészetekkel szemben is érvényesíteni.

A civil kontrollt biztosítani – meggyőződésünk- Önöknek is érdekében áll. Kérjük, jelezzék ennek milyen formáját javasolják.
Továbbá leghatározottabban felszólítjuk, hogy ne tévesszék meg a lakosságot: „tűzifa nagy erőműben történő elégetését gazdasági, környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján .. nem tekintjük zöld energiának.” (Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-védelemért felelős államtitkárának, Dr. Illés Zoltánnak mellékelt levele szerint.) Tehát ne nevezzék ZÖLD ERŐMŰNEK az 50 MW és 35 MW teljesítményű óriás kazánokat. (A francia tulajdonos hazájában 12 MW feletti biomassza tüzelésű erőmű nem kap semmiféle támogatást!!!)

Pécs, 2011. október 17.
Dr. Vicze Csilla szóvivő Civilek a Mecsekért Mozgalom
Dr. Herbert Tamás szóvivő  Civilek a Zengőért Mozgalom


A két évvel ezelőtti levél:

Péterffy Attila
vezérigazgató
E-mail: vezerigazg@pannonpower.hu
PANNONPOWER HOLDING Zrt.
7630 Pécs, Edison u. 1.
Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Köszönjük, hogy munkatársait elküldte a CMM és CZM által szervezett „Bedarált erdők, bedarált társadalom?” c. biomassza fórumra, amelyről azóta nyilván hallott beszámolót. A fórumon sokáig tartó, élénk vita, eszmecsere alakult ki, és a kérdést korántsem lehet lezártnak tekinteni, sokmindent érinteni sem volt mód.
Ezért ezzel az általunk tervezett fórumok nem zárultak le, a folytatásról, ahogy jelenleg is, előre, Önöknek is megszólalási lehetőséget biztosítva, időben értesítést, meghívót fognak kapni.

Addig is szervezeteink a következőkben kérik az Önök együttműködését:
1. Üzleti titkok megőrzése mellett kérünk egy kimutatást arról: Ebben az évben (egyelőre) honnan, mennyi, milyen fajta fa beszállítására van szerződésük?
2. Hol és mekkora területen van már (és van folyamatban???) lekötött szerződésük energianövény termesztésére (és milyen típus?)
3. Tegye lehetővé azt, hogy időnként előre nem meghatározott időkben a civilek képviselői ellenőrizhessék a biomassza energiatermelés céljára az erőműbe befutó szállítmányokat, és azokról fotót is készíthessenek.

Ez a fórumon célként többek által megfogalmazott, és senki által nem kifogásolt civil kontroll gyakorlásának kezdő lépéseiként fogjuk fel, amely civil kontrollt segíteni – meggyőződésünk- Önöknek is érdekükben áll.
Válaszát várva:
Üdvözlettel
Pécs, 2009. május 19.

Dr. Vicze Csilla Civilek a Mecsekért Mozgalom
Dr. Herbert Tamás  Civilek a Zengőért Mozgalom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás