A rovat kizárólagos támogatója

A világűrből is látszott a Bugac közelében tegnap délben keletkezett tűz. Ma délelőtt 10 órakor nem lehet látni füstöt a borókás felett, és a helikopter is beszüntette a repüléseket. Már jó esély van rá, hogy további nagyobb tüzek nem keletkeznek.

Az idokep.hu felvétele tegnap délután készült, mintegy 700 kilométeres magasságból, és jól látható rajta a Budapest felé terjedő 100-120 kilométer hosszú füstoszlop, valamint az erős szél iránya is.  Este 18.30-kor megérkezett a katonai helikopter és kb. 6 alkalommal fordult. A borókás déli részét oltotta, mivel ott volt a legnagyobb és kitartóbb tűzgóc. A borókás középső részén egy nyiladék mentén oltottuk az avartüzet, vizes ronggyal és seprűvel. A fél- egy méter magas lángokkal égő avartüzet elég hatékony lehet ezekkel az eszközökkel oltani. A borókás középső részén sikerült megakadályozni, hogy a nyiladékon áttörjön a tűz.

Éjszaka, reflektorral felszerelt helikopterrel figyelték a még parázsló, égő részeket. Reggeltől pedig egy megfigyelő helikopter köröz a borókás felett. Szinte minden egyes kör után leszáll a Pásztormúzeum közelében. Inkább tűnik turista járatnak, mint tűzfigyelőnek. Az oltás még ma reggel is tartott, kint vannak Bugacon a tűzoltó szerek.Ma délelőtt 10 órakor nem lehet látni füstöt a borókás felett, és a helikopter is beszüntette a repüléseket. 

Szerencsére a szél is mérséklődött, így jó esély van rá, hogy további nagyobb tüzek nem keletkeznek.

Ég a Bugaci Ősborókás Ég a Bugaci Ősborókás

 
Ma délelőtt terepszemlét tartottunk Kiskunsági Nemzeti Park és a Katasztrófavédelem szakembereivel a leégett Bugaci Ősborókás déli részén. Jelenleg egy MI-4-es katonai helikopterrel és néhány szerkocsival végzik a még parázsló (főleg fenyvesben lévő) kisebb helyi tüzeket. A helikopterbe közel 1 köbméter víz fér, de mégis hatékonyabb, mint a tegnap esti oltás. A MI-4-es légi járműben elhelyezett tartálynak köszönhetően sokkal alacsonyabbról, gyakorlatilag a lombkorona szinttől pár méterről végezhető az oltás. A korábban kissé érthetetlen folyamatos le- és felszállás magyarázatot kapott, ugyanis ennek oka a kis víztartály.

A borókás déli része a Széchenyi sarok ég még ma is. Itt az átizzott fenyő és nyár tönkök akár napokig potenciális tűzfészekként szolgálhatnak, ezért nagyon fontos ezek felderítése és földdel vagy vízzel történő oltása.

Külön említést és elismerést érdemelnek a Kiskunsági Nemzeti Park területkezelői, akik a sajtó „pátyolgatása” közben is lapátra vagy épp a tűz martalékává vált, de még némi vizet tartalmazó tűzöltő tömlőkkel oltják a kisebb helyi tüzeket.
 

Kapcsolódó anyagok:

Leégett a Bugaci Ősborókás

Ég a Bugaci Ősborókás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás