Hirdetés

Tizenegy uniós tagállam – köztük Magyarország – minisztere fordult az Európai Bizottsághoz azzal a javaslattal, hogy a vállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek csökkentése érdekében a közösség egyszerűsítsen és enyhítsen jogszabályokat, többek között környezetvédelmi előírásokat.

Az európai környezetvédő civil szervezetek szerint is fontos cél az adminisztratív terhek csökkentése, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha nem sérül a környezet-, egészség- és fogyasztóvédelmi előírások szakmai színvonala. Ezek a szabályok ugyanis arra szolgálnak, hogy Európa lakossága biztonságos és egészséges környezetben élhessen.

Az enyhítést kezdeményező miniszterek tévednek abban, hogy versenyképesebb lenne Európa gazdasága a javaslatuk elfogadásával. Ennek éppen az ellentéte igaz, hiszen a szigorúbb szabályok jobb minőségű, így versenyképesebb termékek és szolgáltatások előállítását ösztönzik, a kevesebb káros hatás pedig jóval kisebb költséget jelent a polgároknak, a tagállamoknak és az uniónak. Így például a 2020-ra elérendő szén-dioxid-kibocsátási célok elérése évente hozzávetőlegesen 12 milliárd euró GDP-növekedést eredményezne, és minden kibocsátásra nem került CO2 tonna 100-300 euró közötti nettó megtakarítást hozhat.

A Levegő Munkacsoport egyetért az európai civil szervezetekkel abban, hogy a tizenegy tagállam kezdeményezése elhibázott. „Magyarországon az elmúlt 10 évben az adminisztratív terhek állítólagos csökkentését szolgáló intézkedések egész sorát hozta a kormány és az országgyűlés, de a terhek egyáltalán nem csökkentek. Viszont jelentősen és veszélyesen visszaszorult az egyes tevékenységek szakmai, gazdasági és civil kontrollja, és végső soron romlott a vállalkozások versenyképessége” – állapította meg Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A civil szervezet levélben fordult Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, kérve, hogy ne támogassa a tizenegy tagállam javaslatát. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a vállalkozások adminisztratív terheinek több mint 90 százalékáért az adójogszabályok a felelősek. Tehát amennyiben a kormány valóban csökkenteni akarja a vállalkozások terheit, akkor az adórendszert kell egyszerűsítenie.

A Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek írt levél itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás