A rovat kizárólagos támogatója

Április 27-én türelemmel viselt súlyos betegség után elhunyt Dr. Bogsch Ilma. Az egyetem után a legendás „Anghi korszakban” került a Fővárosi Állat és Növénykertbe ahol végigjárva a ranglétrát, gyűjtemény igazgató majd az állatkert főigazgatója lett.

A Fővárosi Állat és Növénykert. egykori főigazgatója összesen több mint négy évtizeden át dolgozott az intézményben, az egyetem elvégzésétől kezdve egészen nyugdíjazásáig, sőt még nyugdíjas évei alatt is. dr. Bogsch Ilma 72 éves volt.

Dr. Bogsch Ilma 1942. január 13-án született. Az egyetemi évek után 1964. szeptember 21-én első munkahelyeként választotta a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ahol Anghi Csaba és Pénzes Bethen tanítványaként kezdett el dolgozni. Kezdetben tudományos munkatársként az Akvárium–Terrárium Osztályon végezte munkáját, illetve zoopedagógusként tevékenykedett. Később az Emlős Osztály helyettes vezetője majd vezetője lett, 1994 után pedig gyűjteményi igazgatóvá nevezték ki. 2000-ben nyugdíjba vonult, ám tanácsadóként ezután is segítette a kertet. 2003 és 2007 között pedig főigazgatóként irányította az intézményt.

Tudományos területe kezdetben az akvarisztika volt, amely hamar kiegészült a zoopedagógiával és az emlősállatokkal kapcsolatos kérdésekkel. Számos szakcikke, ismeretterjesztő írása látott napvilágot. Doktori disszertációját, amelyben a szájköltő halak hőmérsékleti igényeivel foglalkozott 1987-ben védte meg.

Munkásságáért számos alkalommal részesült elismerésben. A rendszerváltás előtt kiváló népművelő kitüntető címet kapott, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek