A rovat kizárólagos támogatója

A környezettudatos gondolkodás egyre inkább teret nyer, a jogszabályok is erre szorítják a vállalkozásokat, ám ma is fenyegetnek a régebbi gazdasági tevékenységek környezetkárosító és egészségre is veszélyes maradványai. Az alapvető jogok biztosa a Kormányhoz fordult a kármentesítési program megfelelő finanszírozásáért.

Szabó Máté ombudsman panaszbeadványok és sajtóhírek nyomán tekintette át az úgynevezett kármentesítési eljárások rendszerét. A biztos szerint kiemelt figyelmet érdemel az ezzel kapcsolatos eljárások vizsgálata, egyebek között azért is, mert a földfelszín alatt a szem elől rejtve van az ipari veszélyes hulladék, szennyezés, és annak esetleges továbbterjedése. Az ilyen szennyezett területek kármentesítése, azzal összefüggésben a felszín alatti víz, és a vízbázisok védelme kihatásaiban az állampolgárok nagyobb csoportját is érintheti. Itt elsősorban az egészséges környezethez való jog érvényesülése a tét, ami viszont feltétele az egészséghez való jognak.

Szabó Máté vizsgálati jelentésében megállapította, hogy egy kármentesítési eljárás lefolytatása önmagában is hosszabb időt vesz igénybe. A panaszbeadványokhoz mellékelt dokumentumokból azonban az derült ki, hogy a kifogásolt ügyekben esetenként több évtizeden át semmi sem történt. Az indokolatlanul elhúzódó kármentesítési eljárások sérthetik az egészséges környezethez való jogot – mutatott rá a biztos.

Az 1996-ban létrehozott Országos Környezeti Kármentesítési Program küldetése a többi között az, hogy felszámolja a környezeti károkkal nem törődő korábbi ipari tevékenység következményeit. Az elmúlt két évben a Program végrehajtását késleltethette, hogy a költségvetésben nem szerepelt a működtetéséhez szükséges tétel, azaz nem volt pénz a többi között az országos, átfogó feladatokra, a kutatási, szabályozási, informatikai, nyilvántartási tennivalókra, és az egyedi kiemelt kármentesítések elvégzésére.
Szabó Máté alapjogi biztos mindezek miatt felhívta a Kormány figyelmét arra, hogy a hatályos országgyűlési és kormányhatározatoknak megfelelően gondoskodjon az Országos Környezeti Kármentesítési Program finanszírozásáról.

A jelentés itt olvasható www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201200813.pdf

vagy letölthető: ÁJB kármentesítés jelentés (500 KB pdf)
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás