A rovat kizárólagos támogatója

A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-visszaállítását szolgáló projekt elindult, ajánlattételi szakaszban van a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás – közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában ma a parlament honlapján.

Az államtitkár Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére adott tájékoztatást a 2017 júniusa és 2020 decembere között elkészülő, 19,3 milliárd forint támogatási összegű projektről. Fónagy János ismertette: a projekt keretében áthelyezik a Mosoni-Duna torkolatát, amit egy kétnyílású, árvízkapu funkcióval is rendelkező vízszintszabályozó műtárggyal és egy egyszerű kialakítású hajózsilippel valósítanak meg. A torkolati műtárgy árvízkapuként kizárja majd a Duna árhullámait a vízszint visszaállításával, így javítja az árvízvédelmet, és lehetőség nyílik a vizes élőhelyek rehabilitálására.

A vízgazdálkodási fejlesztés 8350 hektár területen valósul meg, a beruházás Győr és Vének külterületét érinti. Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az irányító hatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a WWF Magyarország 2016. október 28-án partnerségi megállapodást írt alá, ennek alapján civil szervezeteket vonnak be a projekt megvalósíthatósági tanulmányának minőség-ellenőrzési folyamatába, a természetvédelmi, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok hatékonyabb érvényesítése érdekében. A tanulmány várhatóan 2017 nyarán készül el – jelezte.

Az engedélyezési eljárások dokumentumaiba betekintést lehet kérni az illetékes építésügyi, valamint vízügyi hatóságoknál, illetve a NFM Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóságánál – olvasható Fónagy János írásbeli válaszában. A nagyprojekt támogatási kérelemének összeállítása megkezdődött, azt várhatóan 2018. második negyedévében nyújtják be az Európai Bizottsághoz – közölte az államtitkár. (MTI)

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek