Hirdetés

A vidékfejlesztési miniszter a Föld Napja alkalmából április 13-án Szegvári Zoltánnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetőjének Miniszteri Elismerő Oklevelet; Dr. Kolláth Zoltánnak, az MTA KTM CSKI tudományos tanácsadójának Pro Natura Emlékplakettet adományozott.

Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Somogy Tájegységének tájegységvezetője Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Somogy megye természeti értékeinek feltárásában, megőrzésében, a környezeti nevelésben, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területeinek fenntartásában kifejtett magas szintű munkájáért, valamint az Európában elsőként kialakított Zselici Csillagos-égbolt Park létrehozása érdekében végzett tevékenységéért.

Szegvári Zoltán 2001 óta dolgozik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságon. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjaként először őrkerület-vezetőként, majd a Somogy Tájegység irányítójaként a kezdetektől kiemelkedő színvonalú munkát végez. Magas szinten fogja össze és irányítja a térségben folyó természetmegőrzési, környezeti nevelési és természetvédelmi vagyonkezelési munkákat. Szoros kapcsolatot ápol civil szervezetekkel, kutató műhelyekkel, önkormányzatokkal. Különösen elhivatott a Belső-Somogyi homokvidék vízfolyásainak rehabilitációja irányában és elévülhetetlen érdemeket szerzett az Európában elsőként kialakított Zselici Csillagos-égbolt Park sikeres létrehozásában, valamint a parkhoz kapcsolódó éjszakai túrák szervezésében és lebonyolításában.

A Zselici Csillagoségbolt-park Európában elsőként, a Földön ötödikként alakult, e program kezdeményezője, az előkészítő felmérések és a felterjesztés elkészítője Kolláth Zoltán. Nem csak hazánkban úttörője a fényszennyezés problémájának megismertetésének, a természetes éjszakai tájkép megőrzésének, hanem nemzetközileg is elismert tagja az e témával foglalkozó tudományos körnek.

Pro Natura kitüntetések 2012 Pro Natura kitüntetések 2012

 

 

Kolláth Zoltán kezdeményezésére és szakmai irányításával a Zselici Tájvédelmi Körzet területén – Európában elsőként – csillagoségbolt-parkot alakított ki a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, több helyi szervezettel együttműködve. E rangos cím elnyerése után a Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozásában is aktívan közreműködött. Az ország több védett természeti területén is elindította az éjszakai égbolt minőségének vizsgálatát.

Hazai és nemzetközi fényszennyezéssel foglalkozó konferenciák állandó előadója. Elkötelezettségét és hozzáértését az is példázza, hogy az International Dark-Sky Association (Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség) beválasztotta a csillagoségbolt-park cím megítéléséről döntő bíráló bizottságba.

Pro Natura kitüntetések 2012 Pro Natura kitüntetések 2012

A Zselici Csillagoségbolt-park bemutatásában, népszerűsítésében jelentős szerepet játszik: a fényszennyezésről, a fényszennyezés élővilágra gyakorolt hatásáról tudományos alapossággal összeállított előadásokat tart, éjszakai túrákat vezet, ahol nem csak a csillagászati ismeretei, de a természethez való kötődése is magával ragadja a résztvevőket. A zselici éjszakában készített fotói, fotósorozatai és kisfilmjei művészi eszközökkel mutatják be az egyre kevesebb helyről megfigyelhető csillagos égboltot, mely megőrzéséért sokat tesz.

Kapcsolódó anyagok:

Pro Natura 2012 kitüntetések

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás