A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Amikor a török Bülent Şık, az Akdeniz Egyetem akkori munkatársa bizonyítékokat talált arra, hogy a nyugat-törökországi víz- és talajszennyezés rákot okozhat, a kormány nem akarta tudomásul venni az adatokat. A török diktátor rendszere börtönre ítélte.

A szakértő egy népszerű újságban ismertette eredményeit, majd tiltott információk felfedése miatt börtönre ítélték. A kutató fellebbezett, egyelőre szabadlábon van. A történet további érdekessége, hogy Şık kormányzati meghatalmazással, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával dolgozott. A szakértő testvére ellenzéki képviselő a parlamentben.– írja az IFLScience.

Şık a mezőgazdasági mintákban szénhidrogéneket és rovarirtókat mutatott ki, bizonyos helyeken pedig a víz olyan mennyiségben tartalmazott nehézfémeket, hogy ihatatlan volt. Amikor 2015-ben bemutatta adatait az illetékeseknek, semmilyen lépést nem tettek. Végül egy olyan újságban ismertette eredményeit, melynek szabadságáért korábban testvére is küzdött. Ekkorra Şıknek már nem volt munkája, mert aláírt egy petíciót, amely a kurd szeparatistákkal való megbékélésre szólított fel.
A kutató elkerülhette volna a börtönt, ha bocsánatot kér, de nem hátrált meg.  A 24.hu szerint amíg szabadlábon van, a maradék szabadságát arra használja fel, hogy rávilágítson: a kormány miként titkolja el a lakosságra leselkedő veszélyeket. Şıkre jelenleg 15 hónap börtön vár, a fellebbezés pedig veszélyes játék: akár 12 évre is növelhetik büntetést.

A 2016-os törökországi sikertelen katonai puccskísérlet óta az Erdogan kormány rengeteg esetben tart vissza adatokat, a probléma az akadémikusokat különösen érinti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek