Hirdetés

Felszólította az Európai Bizottságot Olajos Péter (MDF) európai parlamenti képviselő, hogy indítson hivatalos eljárást Ausztria ellen a habzó Rába ügyében, közölte a képviselő. A képviselő ilyen értelmű bejelentéssel fordult Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztoshoz.

Az erről szóló közlemény emlékeztet arra, hogy a lassan hat éve habzó folyó ügyében már többen, több fórumon felléptek, eddig nem sok eredménnyel. Májusban a két ország környezetvédelmi miniszterei abban állapodtak meg, hogy kormányaik nem fordulnak az Európai Bizottsághoz szeptemberig. Ezt a határidőt állapították meg ugyanis arra, hogy az újonnan felállított munkacsoport megoldást találjon a problémára.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának múlt heti ülésén Olajos Péter interpellációban fordult az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának jogi főosztályvezetőjéhez, hogy mire lehet számítani, amennyiben a magyar kormány hozzájuk fordul. A spanyol tisztviselő elmondta, hogy tudomásuk szerint Magyarország a víz keretirányelv alapján kívánna a brüsszeli bizottsághoz fordulni. Ezen az alapon viszont az Európai Bizottság nem járhat majd el. Egyébként is, a jogszabály csak annyit biztosít, hogy a bizottság közbenjárására a két érintett fél leül tárgyalni.

Olajos Péter hivatalos beadványában egy másik uniós jogszabály, az élőhelyvédelmi irányelv alapján kéri az eljárás megindítását. Erre az szolgáltat alapot, hogy az évek óta súlyosan szennyezett folyó természetvédelmi területeken folyik keresztül. Az ott található védett fajok zavarása és veszélyeztetése pedig már elegendő és megfelelő indok arra, hogy az Európai Bizottság azonnali vizsgálatot indítson, és Ausztriát rákényszerítse a cselekvésre.

A képviselő beadványában is hangsúlyozta, hogy ez az ügy túlmutat két tagország vitáján. A Rába-ügy kapcsán érhető tetten az uniós környezetvédelmi jogszabályok gyakorlatba ültetése során tapasztalható hanyag és pontatlan tagállami végrehajtás, a jogszabályok helytelen értelmezése. Ez az a magatartás, amely az egész európai együttműködés sikerességét és pozitív társadalmi megítélését veszélyezteti. Márpedig a bizottságnak pontosan az a feladata, hogy a közös jogszabályok helyes végrehajtása felett őrködjék – áll Olajos Péter közleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás