A rovat kizárólagos támogatója

Meghibásodott a Paksi Atomerőmű 2. blokkja, de már nincs gond – írta 2 nap késéssel az Országos Atomenergia Hivatal.Az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkján, 2019. június 15-én védelmi működésből következően 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs – írta honlapján az Országos Atomenergia Hivatal.

A teljesítmény csökkenését egy automatikusan generálódott villamosvédelmi működés okozta a 3-as számú turbinagenerátor-rendszernél. A védelem megfelelően működött, a blokk teljesítménye a késő esti órában 210 MW -on volt. A hiba javítását követően június 16-án reggel a blokkot névleges teljesítményre visszaterhelték.

A 2. blokkon végrehajtott leterhelés és a névleges teljesítményre hozás során a reaktor hűtése biztosított volt, a teljesítményváltoztatásokat a személyzet az előírások maradéktalan betartása mellett hajtotta végre. Az ilyen jellegű – biztonságot nem érintő – eseményeket az OAH számára nem kell bejelenteni, azonban a hivatal a blokkok le- és felterhelésével járó esetekben is folyamatosan felügyeli az adott blokk állapotát.


A hazánk által is aláírt Aarhusi Egyezmény szerint a környezeti információkat havária estén azonnal közzé kell tenni és tájékoztatni kell arról az esetleg érintett lakosság tagjait.  Azért fizetik arany áron a kommunikációs szakembereket, hogy ezt profin tegyék, azonban nem késleltethetik a tájékoztatást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek