A rovat kizárólagos támogatója

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 %-át teszik ki. A jövedelmek emelkedése és a városi középosztály erősödése révén az emberek még több húst fogyasztanak: 2003 – 2012 között, a BRICS országok húsfogyasztása 6,3%-kal nőtt, és a 2022-ig szóló előrejelzések szerint évi 2,5 százalékkal bővül.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) azt feltételezi, hogy 2050-re, ezek a feltörekvő piacok fogyasztják az állati eredetű fehérje (hús, tojás és tejtermékek) 29 százalékát. A kereslet kielégítésére azonban a hústermelést a mai évi 300 millió tonnáról 470-re kellene növelni. Ehhez azonban az kellene, hogy a takarmány gabona termelés addigra 260-ról 515 millió tonnára emelkedjen. – írja a blog.syngenta.hu.


Húsfogyasztás kg/fő  szarvasmarha, sertés, szárnyas, birka

A New York-i Bigthink portál a fentiektől a flexitarianizmusig jut el, ami szerintük nem jelent egyet gyenge akaratú vegetariánusokkal, hanem azt, hogy nem csak a vágóhidakról származó proteinnel lehet élni. Itt vannak a rovarok – hivatkoznak egy, a rovarfogyasztást javasló nemrégiben készült ENSZ-jelentésre. Ha megegyező térfogatú sáskát és marhát hasonlítunk össze, a rovarok 80 százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki, fehérje tartalmuk pedig kétszer annyi, mint a csirkecombé vagy a steaké.

A FAO adatai szerint a sáska 80 százaléka ehető, míg a csirkénél és sertésnél csak 55, a szarvasmarha esetében pedig 40 százalékról beszélhetünk. Ráadásul bőven van választék. Amint azt a térképen láthatjuk, Mexikóban és Kínában több mint 300 ehető rovarfaj van, de nagy a választási lehetősége Japán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, India és Thaiföld lakosságának is. Sőt, állítólag az Egyesült Államokban és Európában több mint 100 ehető faj található.

Marha helyett tücsök steak

Marha helyett tücsök steak

A nyugati embernek bizarr, de az ENSZ élelmezésügyi világszervezete régóta fontolgatja, hogy rovarokkal táplálja a Föld nélkülözőit. A tücskök és szöcskék a tápanyagok terén a marhahússal is felveszik a versenyt. Olcsó és környezetbarátabb.

Míg a húsfogyasztást nagy környezetterhelése miatt egyre több kritika éri, az élelmezésügyben dolgozó szakemberek mind gyakrabban vetik fel: rovarfogyasztással talán megszüntethetnék az éhezést a Földön. A nyugati fogyasztók számára az ötlet egyenesen gyomorforgató, de az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint globálisan ez már korántsem igaz.  Sőt, ma már több mint 2 milliárd ember él a világ olyan területein, ahol a hagyományos étrendben megtaláljuk a rovarokat is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek