A rovat kizárólagos támogatója

Az utóbbi hetekben számos vadászbaleset borzolta fel a természetbarátok kedélyeit. Természetet járni vagy kutyával az erdőbe sétálni golyóálló mellényben induljunk el?! Hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz.

Télen számos vadállat vadászati idénye van. Ilyenkor legálisan hivatásos és hobbivadászok, illegálisan pedig sokan orvvadászként járnak az erdőbe zsákmányért. Senki sem szeretne gellert kapott golyóval vagy söréttel találkozni. Nem mindegy tehát, hogy hogyan, mikor és miben járjuk az erdőt, rosszabb esetben az elejtendő zsákmány helyett kedvencünk vagy mi magunk is célkeresztbe kerülhetünk.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy egyes vadászok, főleg a hobbivadászok visszaélnek a vadvédelmi előírásokkal, és erre hivatkozva előszeretettel lőnek mindenre, ami mozog. Akár a gazdájától pár méterre szaladgáló kutyát is vaddisznónak nézik és kilövik. Rendszerint a tapasztalatlanság vagy a drog/alkohol miatt sok vadászaton a résztvevők az alapvető szabályokat sem tartják be, így tragédiák történhetnek.

Kutya az erdőben

Lakott területen kívül a kutyák a nagyobb vadakat, a házi macskák a védett madarakat tizedelhetik. A vadászok a lakott területen kívül kóborló háziállatokat (ha vad elejtésen vagy vad űzésen kapják őket) teljesen törvényes, ha kilövik. A vadászok gyakran kóbor állatnak nézik az erdőben túrázó természetjárókat vagy a gazdáikkal sétáló – pórázon vezetett – kutyákat is. Ha természetjárás vagy kutyasétáltatás közben puskaropogást hallunk vagy vadászokat látunk, úgy a veszélyes zónát kiabálás kíséretében mihamarabb hagyjuk el.

Hasznos tanácsok erdei kiránduláshoz

Vadászati idényben sose menjünk egyedül kirándulni! Kedvencünket óvatosan vigyük csak ki a természetbe, ne engedjük szabadon futni. A téli erdőjárás közben a terepszínű öltözéket kerüljük el, próbáljunk meg élénk (kék, piros, sárga) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha magunkkal viszünk a túrafelszerelés mellett zseblámpát, sebkötözőt és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges vadászbaleset elszenvedésekor az elsősegély és a gyors segítséghívás életet menthet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás