A rovat kizárólagos támogatója

Óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító-telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét – közölte a városi vízműcég. A Tettye Forrásház Kft. szerint ilyen gigantikus dugó még nem fordult elő Pécsen.

Súlyos üzemzavarral fenyegető helyzetet hárítottak el az elmúlt napokban szakembereink a pécsi szennyvíztisztító-telepen. Ide, egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből először egy sűrű rács szűri ki a fél centinél nagyobb szennyeződéseket (napi 410 kilogrammnyit). Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját.

szennyvíz csáklya kép:Tettye Forrásház Zrt

Másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal kollégáink, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal (szennyvíz csáklya képe:Tettye Forrásház Zrt)  és daru segítségével cibálták ki több darabban a rendszerből.

A csatornaszörny összefüggő masszájában akadt egyebek közt
biciklis nadrág,
több tucat borotva,
kefe,
fülpiszkálók százával,
de a legnagyobb részét
konyhai zsiradék,
nedvestörlő,
rongy,
óvszer,
betét és
pelenka adta
.

Bár ezeket könnyen le lehet húzni a vécén, egyáltalán nem szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem összetömörülve komoly problémát okoznak a csatornában.

Londonban legutóbb egy 250 méter hosszú, 140 tonnás monstrum tömítette el a rendszert. Társaságunk a szennyvízvezetékeket és a hálózat műtárgyait is rendszeresen, tervszerűen tisztítja a meghibásodások megelőzése érdekében; a 2500 ütemezett tisztításon felül így is több mint 300 csatornahibát hárítanak el szakembereink évente.

A csatornaszörnyek kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira.

Kollégáink egyébként takaros kis kiállítást állított össze a hálózatban és a szennyvíztelepen kikötött érdekesebb tárgyakból (van köztük legón, matchboxon, mobiltelefonon át az evőeszközökig minden). A relikviákat legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényén láthatták az érdeklődők Budapeste-írta honlapján a Tettye Forrásház Kft.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás