A rovat kizárólagos támogatója

Még április 24-én a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai Csóka és Feketetó között egy kukoricával beültetett parcellán összesen 19 elhullott daru tetemét találták meg. A mérgezésben elpusztult darvak értéke 3,8 millió dinár – Újabb, ezúttal szándékos madármérgezés történt Csóka községben.

A néhány napos tetemeken a mérgezés tünetei, görcsös testtartás, a talajon a verdeső szárnyak hagyta nyomok voltak fellelhetőek, ami mérgezésre utalt. A hosszú lábú gázlómadarak mintegy kétszáz méter sugarú körben hevertek a frissen kelő kukoricasorok között. A kiszenvedett madarak közelében a talajon több helyen is lila kukoricaszemek hevertek. A parcella végén vetéskor hosszú csíkban a felszínen maradtak, a színük alapján Furadánnal (karbofurán tartalmú erős méreg) csávázott magok.

A darupusztulás felfedezését követő napokban a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi igazgatóságának növény-egészségügyi felügyelője, Fejős Georgina a madarászok segítségével a darutetemek közeléből nagyobb mennyiségű magot gyűjtött a zöld hajtásokkal együtt. A magminták kémiai vizsgálatát az óbecsei Sojaprotein korszerű laboratóriumában végezték el. Feltűnően magas, több mint 90 mg/kg karbofuránt mutattak ki a mintából, ezért megismételték a vegyelemzést, de a második vizsgálat is ugyanazt az eredményt adta. A Furadán-mérgezés gyanúja minden kétséget kizáróan bebizonyosodott.  A hatóságok tovább vizsgálódtak, ki kellett deríteni, ki vetette be több mint tízszeres méregdózissal kezelt kukoricával a 87 hektáros állami tulajdonban lévő parcellát a szanádi kataszteri község területén.

A csókai kataszteri hivatalban nem volt könnyű nyomára jutni a keresett parcella számának, ami alapján el lehetett jutni az állami föld bérlőjéhez, a darumérgezés potenciális felelőséhez. Mivel Csóka községben sosem volt tagosítás, a rendelkezésre álló legpontosabb térképek 1916-ból, az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származnak, amikor még ölben mérték ki a földeket. Egy törökkanizsai magánföldmérő alkalmazásával, a parcella lemérésével és beazonosítása után kiderült, hogy a mintegy 90 hektár állami földterületet a szanádi Nada Malešev vette bérbe három évre 2015. október végéig mindössze 2721 euróért. Hosszas utánjárással tehát kiderült ki használja a darutetemekkel borított parcellát.

karbofuránnal mérgezett vajdasági darvakkarbofuránnal mérgezett vajdasági darvak

AZ ELSŐ FELJELENTÉS DARU ÜGYBEN

Ezzel a növény-egészségügyi felügyelőség minden szükséges információt begyűjtött, amely alapján megtörtént a feljelentés a nagybecskereki ügyészségen gazdasági vétség felelősségének a megállapítására.  Ehhez szolgált adalékkal, szakmai véleménnyel a Tartományi Természetvédelmi Intézet. Az igazgatónő aláírásával ellátott szakvélemény felhívja az igazságügyi szervek figyelmét néhány fontos körülményre. A darvak fokozottan védett madarak, a természetvédelmi törvény tiltja zaklatásuk, elpusztításuk miden formáját és miden olyan tevékenységet, amely veszélyeztetheti a faj egyedeit. A daru európai jelentőségű védett faj, szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) Vörös Listáján.

Mivel a darvak a legveszélyesebb kategóriába tartozó méregtől, karbofuránnal kezelt kukoricától pusztultak el, a Tartományi Természetvédelmi Intézet a faj jelentősége és tömeges pusztulása miatt felhívja az ügyészség figyelmét, hogy fokozott odafigyeléssel kezelje az ügyet, amikor a bűncselekmény elkövetőjének a tettét minősíti. Nemcsak védett természeti értékek pusztultak el, hanem jelentős kár érte a területet is, amely a darvak vonulási útvonalába esik. A madarak a meggyűrűzött egyed alapján azonosíthatóan Finnországból származnak, ott a költőterületük, pusztulásukkal egy másik ország faunája is súlyosan károsodott. Európai jelentőségű fajról van szó, amelynek védelme nem csak egyetlen ország érdeke, hanem globális jelentőségű. Hogy milyen jelentős fajról van szó, bizonyítja az is, hogy az Európai Unió parlamentjének 2009/147/EC rendeletében az 1. Mellékletben szerepel a daru.

A kémiai laborvizsgálatok óriási töménységű Furadánt mutattak ki kukoricában, amelytől a darvak elpusztultak. A veszélyes méreg használata sajnos széles körben elterjedt, pedig a szer behozatala és forgalma tavaly év vége óta tilos. Ennek ellenére, szinte minden földműveléssel foglalkozó gazdaságban mind a mai napig növényvédő szerként használják a Furadánt. A veszélyes méreg alkalmazása törvényellenes, és felborítja a természetes környezetünk érzékeny és amúgy ingatag egyensúlyát – olvasható a többi között a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakvéleményében, amelyet az igazgatónő dr. Biljana Panjkov írta alá.

A folytatásban: SZÁNDÉKOS MÉRGEZÉS PADÉNÁL

Kapcsolódó anyagok:

Szerbiában is mérgezik a sasokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás