A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Dr. Gáva Krisztián , a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, nincs meg az állami földek privatizációjával kapcsolatos népszavazáshoz szükséges 200 ezer hiteles aláírás, így nem lehet majd referendumot kiírni a kérdésben.  Mint mondta, „az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett 173 341 érvényes és 42 859 érvénytelen aláírást találtak”, így hiába vna még hátra 10 ezer, ha azok mind érvényesek, akkor sem lesz meg a szükséges 200 ezer.  

Arról is beszélt, hogy már kedden minden kért dokumentumot nyilvánosságra hoztak az aláírások ellenőrzésével kapcsolatban. Szerinte az ellenőrök kezében is ezek az útmutatások vannak, és a dokumentum egyértelműen részletezi, mikor érvényes vagy érvénytelen egy aláírás. A dokumentumok – amiknek a tartalmát szerinte csak az érti igazán, aki tudja, hogyan működik az ellenőrző szoftver – sosem voltak titkosak, de mivel belső szabályzatról van szó, ezért nem adták oda a szocialistáknak. De mivel a sajtóban olyan állítások jelentek meg, amik az iroda függetlenségét veszélyeztették, mégis nyilvánosságra hozták ezeket.

Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt alelnöke és témafelelőse telefonon reagált erre: az MSZP nem ért egyet az NVI számolási módszerével, és igenis megvan a 200 ezer érvényes aláírás, így mindenképpen megóvják az iroda döntését.

Gőgös szerint a Fidesz eldöntötte, hogy földügyben nem lesz népszavazás, ezért az NVI munkatársainak úgy kell összesíteni az íveket, hogy a referendum meghiúsuljon, ugyanis „fura és gyanús”, hogy 200 ezer aláírásból minden negyedik érvénytelen. 

Egy hónapja, amikor az íveket leadta, Gőgös Zoltán az NVI Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: 28 300 ívet adtak le, egy íven 9 aláírásnak volt hely, de mivel nem minden ív volt teljesen kitöltve, az összes leadott aláírás száma megközelítőleg 240 ezer lehetett. Mivel az ellenőrzésen a leadott aláírások 13-14 százaléka hibásnak minősül, számításuk szerint 220 ezer érvényes aláírást adtak le, ami elég ahhoz, hogy kötelező legyen az Országgyűlésnek kiírnia a népszavazást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek