A rovat kizárólagos támogatója

Körülbelül 200 ezer macska van Washington D.C.-ben, amiknek közel a fele a háztartásokban, benti macskaként él – derült ki egy nemrég készült felmérésből. A vizsgálatot összesen három évig végezték.

A felmérésben a háztartásokban és menhelyeken élő macskákat, a kóbor állatokat, valamint a vadmacskákat is összeszámolták. A „népszámlálásban” sokat segítettek a kültéren elhelyezett kamerák is. Az elemzés keretében több olyan szervezetet is sikerült összehozni, amelyek közt korábban komoly viták voltak arról, hogy a macskák milyen hatással vannak a környezetükre és annak élővilágára.

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Kétlem, hogy van olyan húsevő emlős, amely ehhez hasonló gyakorisággal fordul elő világszerte – mondta a kutatás vezetője

A macskák körülbelül 10 000 évvel ezelőtt kezdtek az ember társaságában élni, háziasításuk első ábrázolása mintegy 4000 éve, Egyiptomban történt. 2004-ben Jean-Denis Vigne és kollégái (Nemzeti Természettudományi Múzeum, Párizs) arról írtak, hogy sikerült megtalálniuk a macska háziasítására vonatkozó legkorábbi tárgyi bizonyítékot.  A lelet egy kb. 9500 éves ciprusi sírból származik, melyből a csontok mellett kőszerszámok, vas-oxid-maradványok, maroknyi tengeri kagyló és (az emberi csontoktól 40 cm-re) a saját sírjából egy nyolc hónapos macska csontváza került elő, melyet az emberrel megegyezően, nyugati irányba nézve fektettek.

Mivel a macska nem őshonos a mediterrán medence szigetein, ezért csak a szárazföldről kerülhetett oda, minden bizonnyal a közeli levantei partokról. A lelet az ember és a macska tudatos együttélésének bizonyítéka kb. 10 000 évvel ezelőttről, a mai Közel-Keletnek nevezett területen. Ez összhangban van a genetikai kutatások eredményeivel is, melyek szintén ezt a földrajzi és időbeli eredetet erősítik. Úgy tűnik, a macska háziasítása az első emberi települések létrejöttének idején, a neolitikus korban történhetett a termékeny félholdként ismert területen – írta az index.

Életveszélyesek az ausztrál macskák is.

Évi 297 millió őshonos állatot ölnek meg a városokban szabadon mászkáló házikedvencek. Kutatók szerint már egy kóborló macska is elég ahhoz, hogy bizonyos fajok hanyatlásnak induljanak. A hivatalos becslések szerint mintegy 2,7 millió ausztrál háztartásban – ez több mint 25 százalék – tartanak macskát, az érintett háztartások nagyjából 50 százalékában többet is. Ez összesen 3,8 millió házimacskát jelent – írtuk korábban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás