A rovat kizárólagos támogatója

Legyártották az első 17 ezer adag koronavírusos fertőzés elleni, Carnivac-Cov elnevezésű, orosz állatvédő vakcinából. Az orosz agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) szerint az első tételt már lekötötték.

Az oltóanyagot Moszkva, Moszkva megye, a Krím, Szentpétervár, Vlagyimir, Kirov, Izsevszk, Irkutszk, Magnyitogorszk, Novoszibirszk, Rjazany, Cseljabinszk, Tver és Togliatti között fogják szétosztani.

A Carnivac-Cov a koronavírus-fertőzés elleni első állatvakcina a világon. Ez a védőoltás az októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott, és fél évig biztosít védettséget.

A Carnivac-Covot kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták már.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) korábban megállapította, hogy több állatfaj – köztük házi- és haszonállatok is – fogékonyak a Covid-19-re. Az orosz állatvakcina iránt az orosz hírügynökségek szerint Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érdeklődtek már.

Az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak kísérletek a Covid-19 elleni állatvakcina kifejlesztésére. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az USA-ban nyérceknek fejleszt koronavírus elleni oltást több cég is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek