Hirdetés

Hosszas adminisztrációs előkészítés ( inkább időhúzás) után a 2.sz főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán elkezdődtek az új kétéltűvédelmi terelőrendszer munkálatai.

Előzmények:
2012.október 15. Megbeszélés és terepbejárás Honton. A résztvevők eldöntik, amint meglesz a szükséges anyagi erőforrás, a jelenleg még meglévő, de kis hatékonysággal működő terelőrendszer helyett új, polimerbeton elemekből –ACO elemek-álló terelőrendszer épül. A terepbejáráson a terelőkerítés nyomvonalának megbeszélése is megtörténik.Gyorsan elkészülnek a tervrajzok.

2013-ban pályázatot írnak ki: „KEOP-3.1.2/09-11 Élőhelyvédelem és helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése, gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzése és helyre állítása”

A Magyar Közút Nonprofit Zrt pályázik.

2015 februárban megkapják a pénzt. 267.577.304 forintot. (Forrás: Széchenyi 2020 ügyfélszolgálat) 2012-ben úgy számoltunk, kb 230 millió forint elég lesz a terelőrendszerre. A szükséges pénz most megvan. Elkezdődnek az előkészítő adminisztrációs munkák, elég sokáig tartanak. 
Közbeszerzési eljárás kiírásának közzététele: 2015. április 22. 
A kivitelezőknek május 26-ig kell beadni a pályázatukat.
A nyertesről a döntés 1 hónap alatt születik meg.
A pályázókat az eredményről június 23-án értesítik.
Utána 10 napot kötelezően várni kell,fellebez-e a vesztesek közül valaki. Csak utána lehet aláírni a nyertes kivitelezővel a szerződést.
Július 14-én aláírják a szerződést a kivitelezővel,július 17-én a munkaterület átadása is megtörténik.
2015.július 22-én pedig bekövetkezik az, amiről 2007 óta álmodok, amiért annyit küzdöttem. Elkezdődnek az új terelőrendszer építésének munkálatai.

Hont -  munkára kész a csapatHont – munkára kész a csapat 
Nem lesz könnyű dolguk a munkásoknak. A terelőkerítés nyomvonala növényzettel – főleg csalán-erősen benőtt. (lásd kiskép)
Először ezt kell eltávolítani, a földmunkák, majd az alagutak, stopfolyókák és a terelőfal elemeinek beépítése csak ezután kezdődhet.
Az elhúzódó adminisztrációs előkészítés miatt a kivitelezőnek rövid idő áll rendelkezésre a szükséges munkálatokra. Szerencsére ügyes, lelkes emberekből álló csapat végzi a munkát, rajtuk nem fog múlni , hogy időben elkészüljön a terelőrendszer.

Ez egy olyan terelőrendszer, amely megvédi a területen élő jelentős kétéltű állományt. Az ACO terelőfalon nem fognak átjutni a békák és gőték. Kénytelenek lesznek a békaalagutakon lemenni az ártérre, így megmenekülnek a gázolástól.

2016-ban a tavaszi vonuláskor már nem fogják elütött kis állatok maradványai borítani a 2.sz.főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszát.

Kapcsolódó anyagok:

Megépül Honton a terelőrendszer?

Mi lesz veletek, honti békák?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás