A rovat kizárólagos támogatója

Tegnap kora délelőtt 9 lelkes békabarát elkezdte a terelőháló építését a 2. sz. főút mentén, így a Hont-Parassapuszta közötti szakaszának a békák szempontjából egyik legveszélyesebb részén már biztonságban vannak a vonuló kétéltűek. A munka folytatásához, és a békamentéshez várják az önkénteseket!

A terepi adottságok miatt-a tavaly elkészült terelőrendszer és a meredek hegyoldal közt csak kis távolság van-közel 150 méteren nem ad az állatok számára 100 %-os védelmet a megépült polimerbeton terelőfal, ezért itt szükség van hálós védelemre is. Szerencsére a 2006-ban megépült terelőháló viszonylag hosszú szakaszon jó állapotban van, ezen a részen nem volt szükség hálócserére. Akadt viszont olyan rész- a volt kőbánya előtti terület-, ahol a régi hálót el kellett bontani, újat kellett építeni helyette. Maroknyi lelkes kis csapatunk ezt a feladatot tegnap sikeresen teljesítette.

A régi Netlon háló bontásával kezdtük a munkát. Ezután két részre vált a csapat. Néhányan folytatták a háló bontását azon a szakaszon, ahol az új ACO terelőfal már teljes védelmet ad a vonuló kétéltűeknek. A csapat másik része az új terelőháló építésével foglalkozott. Ehhez felhasználtuk a bontás során felszabaduló oszlopokat, feszítő huzalokat. Netlon háló helyett a Medence Csoporttól kapott sűrű szövésű anyagot rögzítettük az oszlopokhoz. Nagyon köszönjük a Medence Csoport ajándékát! Segítségükkel nagyban hozzájárultak a honti békák életének védelméhez. Köszönet a Magyar Közút Nonprofit Zrt Nógrád megyei Igazgatóság munkatársainak, amiért Budapestről elhozták Hontra a terelőhálót.
A lelkesedésnek köszönhetően nem sokkal ebéd után elkészültünk a munkával.

Az egyik legveszélyesebb szakaszon már nincsenek veszélyben a honti békák. Az ACO fallal kombinált terelőháló megvédi őket.
Terelőháló építés február 13-án és 14-én is lesz. A kerékpárút felöli oldalon továbbra is veszélyben vannak a kétéltűek. Itt közel 200 méteres szakaszon lesz szükség hálóépítésre.

A honti békák továbbra is várják a segítséget.

Jelentkezni lehet:
E-mail: scirpi@gmail.com
Telefon: 06-35-546-704 (este 18.30-tól)
Az enyhe időjárás miatt rövid időn belül várható az állatok vonulása is. Amint elindulnak,kezdődik a mentés. A megadott elérhetőségeken már erre is lehet jelentkezni. 

Kapcsolódó anyagok:

Ismét életveszélyben a honti békák?

Segítséget kérnek a honti békák!

Megmenekülnek a 2-es út menti nógrádi békák

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek