Hirdetés

Évente több mint 50 millió tonna veszélyes hulladékot szállítanak Magyarországon. Pl. rákkeltő, sugárzó, súlyosan mérgező, jobb esetben „csak” tűz- vagy robbanásveszélyes készítményekről van szó. Alkalmatlan járművek, hamis papírok.

Tíz- vagy akár százezrek életét tehetik kockára azok, akik megszegik a veszélyes szállítmányokra vonatkozó szigorú rendelkezéseket – állítja Kossa György tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője.

A szakember szerint ez több bulvár ízű fenyegetésnél, hiszen az ország területén – és ez a mennyiség a szakembereket is meglepte – évente közel húszmillió tonnányi veszélyes szállítmányt fuvaroznak vasúton, 20-25 millió tonnát közúton, öt-hatmillió tonnát repülőgépen, négymilliót pedig a Dunán. Többek között rákkeltő, sugárzó, súlyosan mérgező, jobb esetben „csak” tűz- vagy robbanásveszélyes készítményekről van szó. Csaknem félmillió vasúti kocsi és ennél kétszerte is több kamion rakománya tartalmazhat tehát káros anyagokat – hangsúlyozza Kossa. A katasztrófavédelmi szervezeten belül az iparbiztonsági hatóság mindössze idén januártól működik –ennek feladata egyebek mellett a veszélyes szállítmányok ellenőrzése –, de a tapasztalatok riasztóak. A tábornok szerint az egyik legsúlyosabb a 160-170 tonnányi mérges gázt szállító vagonok esete volt.
Részletek a nol.hu-n >>>

 

Kapcsolódó anyagok:

Szigorodnak a veszélyes áruk szállításának új szabályai

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás