A rovat kizárólagos támogatója

Személyesen egyre nagyobb meglepetéssel nézem az ’egybesült’ ellenzék körvonalazódó arcát. Nekem pocsék – mit ne mondjak. A sokféle lehetőség között most konkrét változat is látszik, s ez nem éppen az, amiért elmegyek majd szavazni. Nekem úgy tűnik, hogy lehet választani a Fidesz-KDNP-re és annak OV nélküli alternatív mására. Elég ez?

Darvas Béla gondolatai Czinkóczi Sándor: Sok NER-es maradvánnyal kellene együtt élnie az ellenzéknek, ha nyerne, de nem sikerülne kétharmadot szereznie c. cikkére.

Csak le kell váltani egy önértékelésében és a köztulajdoni viszonyokban erősen megtévedt, kétszeresen is hatvankodó vezért, aki körül a NER maffiaszerűen sertepertél? Nem az általa kiépített ’újbolsevik’ rendszer távolodott el a demokráciától? Ez lenne itt a daliás ellenzéki program, ami megváltó? Hadházy Ákos állatorvos kapja a lángpallost? Mikor használhatná? Földügyekben: nem?

Tudom, hogy belegázolok ebbe a katyvaszba, amit nálunk politikának hívnak, de én így látom, s talán nem csak én. MZP – mint közös nevező – mégsem volt tőlem jó választás (a Messengerén most már elérhetetlen, kinőtte – már az FB-robotja irányítja. Csak tapsolni lehet neki, megszólítani: nem. Budapesten sok Fidesz-KDNP-és is eljött az előválasztásra, hogy MZP-re szavazzon. Tetszik gondolni, hogy nem volt ennyi eszük? MZP eddigi mondandója fölöttébb kontra-produktív. Nem hoz az ellenzéki összefogásnak, hanem visz. Akar egyáltalán nyerni? Az ’Amerikából jöttem’ (már mindent tudok) stílusú szemlélete egyre különösebb, legfőként mióta meghirdette fő tanácsadóit.

Például a most Momentum-támogató Raskó Györgyöt a mezőgazdasághoz. Ő is Amerikából jött egykoron, és évtizedeken át annak a gorzsai gazdaságnak az egyik vezetője volt, ami a Lázár-klánt (MZP hódmezővásárhelyi fő ’ellenfele’) kiszolgálta. Lehetetlen, hogy MZP ne tudna erről, hiszen a kisvárosban nyílt titok. Négy szép évet töltöttem el ott, és elég sok barátom maradt. Mit ígér egyébként a jobbra tolódó ellenzék? (Mennyivel hitelesebb és megfontoltabb lehetett volna Pálinkás József!)
*
1./ Párhuzamos közmédiát építene. „»A média az a terület, amit az egyik legjobban körülbástyáztak kétharmados törvényekkel, ez mutatja, hogy milyen fontos hatalomtechnikai játszótérnek tekintette a Fidesz kezdettől fogva« – mondta a médiaviszonyokért felelős Polyák Gábor, aki arra panaszkodott, hogy nehéz mit kezdeni a közmédiával egyszerű többséggel a hátuk mögött [ő erre készül!]. Az MTVA-t szabályozó törvény kétharmados, ahogy az MTVA vezetőjét kinevező Médiatanács is kétharmaddal van bebiztosítva. Ennek az új vezetőjét egyébként éppen decemberben nevezték ki 9 évre […] Márpedig, ha Márki-Zay Péteréknek [MZP] nem sikerül kétharmaddal győzniük áprilisban [semmi esély erre nincs!], akkor együtt kell élniük a Fidesz által kialakított rendszerrel. Polyák elmondta, hogy az MTVA költségvetésében minden kétharmados, még a 96 milliárdos összeg is bele van írva a médiatörvénybe. »De ha nincs olyan eszköz a kezünkben, amivel megszüntethetjük az MTVA-t, hogy a sokszorosan bizonyított pártkatonák helyét valódi újságírók vegyék át, akkor meg kell mutatnunk, hogyan lehet létező közszolgálatiság, amire nagyon sokan már nem is emlékeznek.«”
– A közszolgálatinak mondott pártmédiát (Kossuth, MTV1) – amely éjjel nappal szapulja az ellenzéket – talán vissza lehet szerezni. A kereskedelmi szócsövek (Pesti Tv, Hír Tv, Tv2 stb.) támogatásfüggőek. Mi történhet? Polyák úr áll, és széttárja a kezét: elfogyott az izé, ma nincs időjárás. Ezekkel a kiszervezett irányítói jogokkal mire lehet menni. ’Tetszettek volna’ kétharmaddal nyerni. Gyors bukásra lehet számítani, hiszen a Fidesz-KDNP most a maradékot az isteni nép között osztogatja, miután a saját embereit kitömte. Ha ők nyernek is hatalmas lesz a baj! Januárban az infláció majdnem 8%-os volt. Ad és vesz a jelenlegi ’pártunk és kormányunk’, és a hálás, de politikához nem értő népek örülnek. Vidéken főként, nekik a megyei sajtó is megmondja a frankót az ellenőrzött MTI-n keresztül. Nagyon gondolkodni sem kell a megyei lapoknál. Semmi kockázat.

„Tóth Endre arról beszélt, hogy szeretnék visszaállítani a demokratikus kontrollt az egyetemeken, mert a most kialakított kuratóriumi rendszer nem alkalmas arra, hogy autonómiát biztosítson az intézményeknek […] Első lépésként megtisztítanák a pártpolitikai befolyástól a vezető testületeket. Egyeztetnének az intézményekkel, hogy megtalálják a formát, ami a legalkalmasabb a számukra. Ez lehet akár a visszavétel az állami fenntartásba, vagy egy másik közalapítványi forma. A vezetésbe olyanok ülhetnének be, akiket a szenátus alkalmasnak tart erre. De itt is kérdéses (sic!), hogyan lehetne belenyúlni a rendszerbe kétharmados felhatalmazás nélkül.”
– Vagyis vesztés esetén is nyert a Fidesz-KDNP. Érdemes az ellenzéknek efféle országvezetésbe befogni? Zsákban futás és lepényevés lesz. Már rövid ideig.
*
2./ Magasabb fizetéssel hoznák vissza a pályaelhagyó tanárokat. „A momentumos Tóth Endre a szakszervezetek adatai alapján úgy számolt, nagyjából 12 ezer oktatási dolgozó hiányozhat a rendszerből, ezért a kormányváltás után a bérrendezést tartják a legfontosabbnak […] Tóth bejelentette azt is, hogy a Klebelsberg Központot megszüntetnék, a helyi közösségeknek adnának újra befolyást a saját iskoláikra […] Nehezebb kérdés, hogy mi legyen azzal a rengeteg intézménnyel, ami az egyház kezére jutott. Tóth Endre szerint tiszteletben kell tartani az egyházak szerzett jogait, ugyanakkor problémásnak tartja, hogy gyakran olyan felekezetek kaptak iskolákat, amik az adott településen csak jelentéktelen hívőközösséggel rendelkeznek.”
– Szóval pénzt azoknak, akiknek van érdek-képviseletük? És akiknek nincs, ők majd csöndben tovább nyomorognak?
„Lukácsi Katalin, aki az egyház-politikáért felel, azt mondta, az állam sokkal nyomatékosabban fog törekedni arra, hogy biztosítsa a világnézetileg semleges közoktatást, »hiszen vannak már régiók, ahol ez nem valósulhat meg«. Ugyanakkor ő is igyekezett megnyugtatni az egyházakat, hogy nem veszik el a szerzett jogaikat…”
– Szóval az ellenzék nem árt, és így persze nem is használ azoknak, akikre szavazóként számít. Csak egy picit lesz majd velük más? Igaz, másokat szolgálna a közkassza (új, éhes szúnyogokat – mondta keresztanyám), de a médiában ismét ’jobban teljesítenénk’. OV azért megnyerte a széncsatát. Megússza majd egy ’ausztriai szanival’.

*
3a./ Maradna a Magyar Falu Program, de látványberuházások (sic!) nélkül. „Az új kormányban önálló területté tennék a vidékfejlesztést, tehát elválasztanák a mezőgazdaságtól [És a természet- és környezetvédelmet? Arról már szó sincs?]. A területről Üveges Gábor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja beszélt, aki szerint erre azért lesz szükség, mert »ennél mélyebben régen volt a magyar vidék, mint ahol most van«. Szerinte a Fidesz 2010 után rengeteg jó szakembert küldött el a vidékfejlesztés területéről. A rendszer legnagyobb bűnének azt tartja, hogy a vidékfejlesztést és a területfejlesztést választókörzetekhez igazították. Ezzel világossá tették, hogy kizárólag politikai alapú döntések születnek a vidékfejlesztésben…”
– Ha ez így lenne, akkor miért szavaz többségében a vidék Magyarországa a Fidesz-KDNP-re? Nem ez a vidék, már nem az a vidék, amit ÜG ismer? Új és erősen kedvezményezett nagybirtokosok vannak ott és ’elnyert’ beosztottjaik. A többieknek osztanak majd segélycsomagokat.

*
3b./ Vége lenne a nagyvárosi (sic!) aranygazdák korszakának. „Raskó György azzal kezdte a mezőgazdasági program ismertetését, hogy nem a tulajdoni viszonyokhoz nyúlnának (sic!) hozzá. A NER alatt véghez vitt földszerzésekkel szerinte nem lehet (sic!) mit kezdeni… […] Raskó nagyobb lehetőséget biztosítana a vállalkozásoknak (sic!), mivel szerinte ma a jogi személyiségű társaságok hátrányban vannak a bérletnél, hiszen a helyben lakók a bérlet lejártával át tudják venni a földet. Akkor is, ha a földtulajdonos ezt nem akarja […] …hiszen szántóföldi műveléssel, olajosmag- és gabonatermeléssel foglalkoznak, ami mind alacsony hozzáadott értékű tevékenység, munkaerőt sem köt le, ráadásul elveszi a területet az állattenyésztők elől. Így ma szinte kizárólag gazdasági társaságok foglalkoznak állattenyésztéssel. A tejtermelés 95 százaléka, a sertéstenyésztés 90 százaléka gazdasági társaságoknál van. Ugyanakkor a kistermelőknek, a családi gazdáknak adott adókedvezményt megtartanák.”

A közgazdász nagyvállalkozó Raskó (Momentum) hazabeszél, és ez fölöttébb kínos. Nem akar változásokat a Fidesz-KDNP mezőgazdaság-politikájában (sőt ne is lehessen a helyieknek a bérleti jog letelte után a földet visszaszerezni!), csak nyilvánvalóan maga (állattenyésztésben érdekelt!) felé hajlik a keze. Nyílt titok, hogy a GM-fajtákat, az amerikai érdekeknek megfelelően a magyar gazdaságra szabadítaná. Magyarázata erre: mert tarthatatlan! Ez volt a belépője az ellenzéki operettbe. Szerintem ő MZP, és rajta keresztül a mostani hezitatív ellenzék legnagyobb tévedése! A bukás szerintem kódolt. Az ellenék széthullik és leváltjuk. Persze, ha még erre lesz esély egyáltalán.

„A klímaváltozásra a vízmegtartással reagálnának [Szépe úr, a Fidesz-KDNP kunkapitánya is ezen a véleményen van – ő Fazekas embere], hogy az országba befolyó víz minél nagyobb arányban maradjon itt […] »A földtörvény kijátszására szolgáló« aranykalászos gazdaképzés [Lévai Anikó is ilyen ’diplomát’ szerzett. Raskó mifélét is?] ebben a formában megszűnne. Raskó szerint a mostani rendszer a nagyvárosi (sic!) befektetőknek ad lehetőséget arra, hogy mezőgazdasági területeket szerezzenek. »A földvásárlás legyen azok számára biztosítva, akik tényleg mezőgazdasági tevékenységből kívánnak (sic!) megélni.«”
– Mert a nagyvárosi műkörmös nem ebből szeretne megélni? Ő szeretne ebbe a befektetésbe gazdaságilag belebukni? Raskó majd kiválogatja a megfelelő kedvezményezettek körét. Most sem tudja megfogalmazni azt, hogy kik legyenek ők? Erre futja, amit idemaszatolt? Költözzön a helyszínre a műgazda? Ezen a gazdasági szinten nem csak értelmetlen papírmunka ez. Ő Lajoskomáromban meg Gorzsán (nem ragozom tovább) is élt egyszerre?

A karcagi születésű Raskónak nincs agrár-végzettsége. Üzletel a mezőgazdasággal mint a mesebeli műkörmös, de nem szakember, mint MZP sem. Akkor magától is elveszi majd a bérelt földjeit?  Ángyán József megyei földjelentései itt. Ennyire igazságos lenne {Miért tapossa meg akkor Tálos Lőrinc?} Én bírnám a szuper-etikus Raskót, de erre az elmondott szövegében semmi sem utal. Karcag (apropó, Fazekas Sándor is földije) már rendben lévő emberi sokaság, városnagyság? Csak Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr és társai abcúg? Akkor ő is városfóbiás, mint OV? Mitől és miért vált ilyenné? És a városi fiatalokat tömörítő Momentum(ocska)? Raskó nem Budapesten a Marx-Károly Egyetemre járt, a Nagycsarnok mellé, ahol a Dimitrov tér ásított?

Raskó György youtube

Ez itt egy közbevetett keretes írás
Tálos Lőrinc: »A magyar feldolgozóipar ebbe rokkant bele. Így a hatalmas hasznot hajtó növényolajipar – ugyancsak ellenőrizetlen – külföldieknek történt átjátszásához például olyan MDF-es politikusok neve kötődik, mint Raskó Györgyé és Pongrácz Tiboré […] A NÖMOV eladásában Raskó György is kulcsszerepet játszott. Raskó a Világbank alkalmazottjaként érkezett a rendszerváltáshoz, kevesen tudják, hogy már akkor érdekeltségébe tartozott egy, a magyar mezőgazdaságnak konkurenciát jelentő szójaimportcég, a Hunsoya Kft. Ilyen előzmények után tölthette be az Antall-kormányban – az Alkotmánybíróság határozata szerint is alkotmányellenesen – a Földművelési Minisztérium közigazgatási államtitkáraként a vagyonügynökség igazgatósági tagjának státuszát […] Raskó legutóbb a Fidesz kongresszusán tűnt föl, ugyan ő is csupán a pártadminisztráció nehézkességének tudta be, hogy egyáltalán kapott meghívót. De ha már ott volt, többeknek dicsekedett el azzal a szocialisták és szabad demokraták közös gazdasági holdudvarához tartozó Bankár Rt. nevében, hogy épp most vásárolták meg sikeresen a ’horvát Bábolnát’ […] ’Ángyán József szabadtéri skanzent akart csinálni a magyar mezőgazdaságból.’ […] A szakértő nem ért egyet a frissen lemondott államtitkár [Ángyán József] szavaival, aki szerint ’maffiaszerű cégek működnek a mezőgazdaságban’, továbbá ’A szakember hozzátette: a mostani agrárkormányzat a profi mezőgazdaság mellett tette le a voksát’. Azaz Raskó a Fidesz-kormány politikáját védte Ángyán Józseffel szemben […] Raskó György, az Antall-kormány agrárállamtitkára és volt országgyűlési képviselő két cége összesen 21 birtokhoz jutott pályázat nélkül Fejér megyében. Azt, hogy ez mekkora területet jelenthet pontosan, nem lehet tudni, de ez a két cég 2400 hektáros területen gazdálkodhat összesen, amelyért közel 130 millió forintos támogatást zsebelhettek be az idei első fél évben […] Raskó azóta egyéb anyagi támogatást is ígért a pártnak [Momentumról van szó], de több feltétel teljesüléséért cserébe. Elvárja tőlük például azt, hogy legyen a finnekhez hasonló szabadelvű programjuk az oktatás, nevelés és a szakképzés területén. Ezen kívül feltétele volt az is, hogy a Momentum nem szövetkezhet az MSzP-vel és a DK-val [Most nem megtette?].«

*
4./ Szociálisan érzékenyebb rezsicsökkentés. „Holoda Attila energiaügyi kabinetvezető hazug (sic!) kifejezésnek tartja a rezsicsökkentést […] »Az esélyteremtés nem azt jelenti, hogy mindenkinek egységes áron kell energiát adni, különbséget kell tenni a szociális helyzetből adódóan« – mondta […] Az elavult távhő-rendszerek mellett a geotermikus energiát sem használjuk ki. Engedélyezné a szélerőművek létrehozását […] A megújuló források bővítése érdekében az ország nagy folyóit (sic!) is jobban kihasználná. Holoda nem venné ki teljesen az atomenergiát az energiamixből (sic!), de szerinte Paks 2-nek ebben a formában, ahogy elindult, nem szabad megépülnie. A projektet felül kell vizsgálni…”
– Indulhat újra a Duna-kör? Paks-2 is kell, csak másként?
*
Sohasem volt romantikus elképzelésem a politikáról, és – borítékolom – már nem is lesz.

Darvas Béla ökotoxikológus professzor véleménycikke Hangyaleső No93

Nyitókép: homokdűnék Mezőfalva környékén 2022 febr. forrás: Horváth János FB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás