A rovat kizárólagos támogatója

600 szót tanult meg jelnyelven. Egy másik gorillával és egy macskával élt együtt. A másik gorilla kevesebb szót tanult meg, viszont elmesélte jelnyelvvel, hogy gyerekkorában hogyan ölték meg orvvadászok az anyukáját.

A Gorilla Foundation közölte, hogy június 19-én, 46 éves korában meghalt Koko, a jelbeszéddel kommunikáló nyugati gorilla. Kimagasló kommunikációs képességei mellett Koko arról vált híressé, hogy örökbe fogadott egy házimacskát, All Ballt, amit a gondozóitól kapott ajándékba. 

Koko a San Franciscó-i állatkertben született 1971. július 4-én. Eredetileg Hanabi-kónak nevezték, ami tűzijátékgyermeket jelent Japánul. Az állatpszichológus Francine Patterson kezdte el Kokót jelbeszédre tanítani, amikor 1972-ben végzős hallgatóként az állatkertben dolgozott. Patterson és kollégái több száz szó jelbeszédes megfelelőjét tanították meg a gorillának.
 

A jobb alsó sarokban a fogaskerék ikonnal lehet a magyar feliratot bekapcsolni.

1986-ban Patterson megalapította a Gorilla Foundationt a biológus Ronald Cohnnal és Barbara F. Hillerrel, miután Kokót átköltöztették Stanfordba.
A gorilla nyelvi készségeit mindenki csodálta; kétszer is szerepelt a National Geographic címlapján. Először egy portré jelent meg róla 1978 októberében, majd 1985-ben egy közös kép, amin a cicáját babusgatja. (via index)

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek