A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A korábbi hírekkel szemben mégis közlekedhetnek ma a piros és fekete plakettel rendelkező autók. A Főpolgármesteri Hivatal délután pontosította a reggel kiadott közleményét. A BRFK azonban már reggel óta bírságol. A megbüntetett autósokat kártalanítják.

Ellentmondásba keveredett önmagával a Főpolgármesteri Hivatal, amely reggel közölte: a főpolgármester a levegő szennyezettsége miatt elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. A főpolgármester ezzel megtiltotta a fekete és a piros környezetvédelmi plakettel rendelkező gépkocsik közlekedését.

A szmogriadó riasztási fokozatát Tarlós István főpolgármester ma reggel 6 órától visszavonásig rendelte el, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlagértéke november 2-án a főváros három, november 3-án pedig négy mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3). A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályama reggel azt közölte, a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a rendőrség ellenőrzi, hogy az autósok betartják-e az elrendelt intézkedéseket, mivel döntés értelmében korlátozni kell a gépjárművek használatát Budapesten, így a fekete és a piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhetnek. A rendőrség a korlátozó intézkedéseket be nem tartókkal szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, "a szmogriadó szabályainak mozgó légszennyező forrásokkal való megsértése" szabálysértés miatt.

A Főpolgármesteri Hivatal ma 14 óra előtt az MTI-nek küldött közleményében viszont már azt írta, hogy a riasztási fokozat intézkedései, a jogszabályok alapján csak a kihirdetését követő nap reggel 6 órakor lépnek életbe. "Amennyiben a monitoring állomásokról beérkező adatok alapján újabb intézkedésre nem kerül sor, a rendelet szerinti korlátozásokat tehát 2011. november 5-én 6.00 órától kell alkalmazni" – írta Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató.

Szűcs Somlyó Mária az MTI-nek ma délután elmondta: a jogszabály szerint előző nap kell kihirdetni a riasztási fokozatot ahhoz, hogy másnap reggel életbe léphessenek az intézkedések. A riasztási fokozat már életben van, de büntetni csak holnaptól lehet. A jogszabályt a rendőrség is félreértelmezte, és a riasztási fokozat kiadáskor azonnal intézkedni kezdtek. Nem volt pontos a ma hajnalban kiadott közlemény – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Kapcsolódó anyagok:

Szmogriadó Budapesten

Több nagyvárosban tovább romlott a levegő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás