A rovat kizárólagos támogatója

A közelmúltban Szakály Ágnes, Papp László és Dr. Szépligeti Mátyás rábukkantak a hazánkból három évtizede kipusztultnak hitt fehér tőzegkáka (Rhynchospora alba) egy virágzó példányára.

A faj ugyan világviszonylatban nem veszélyeztetett (kiterjedt állományai élnek Észak-Amerika, Európa és Ázsia boreális régióiban és egyes délebbi lápvidékein), ám Magyarországon igazi kuriózumnak tekinthető. Az állandóan nedves, tápanyagszegény környezethez alkalmazkodott fajt Pócs Tamás és munkatársai még társulásalkotóként írták le a Felső-Kemeneshát egy pontjáról az 1950-es években.

A fehér tőzegkáka eltűnése az elmúlt 50-70 év jelentős tájhasználat-változásaihoz, és klimatikus szélsőségeihez köthető.
Az előkerült egyed élőhelyét az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelemmel kezeli a jövőben, hiszen könnyen lehet, hogy virágtalan állapotban több egyed is jelen van még a területen, így újbóli elszaporodása elősegíthető.

A fehér tőzegkáka Magyarországon védett, élőhelye fokozottan védett természeti terület. Az igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a területre való belépés hatósági engedélyhez és az igazgatósággal való egyeztetéshez kötött. Az élőhely és fajai igen sérülékenyek, ezért annak zavartalanságát a természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan ellenőrzi.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek