Hirdetés
Forrás: hun-ren.hu

A megnövekedett áru- és személyforgalom miatt minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg hazánkban is idegenhonos (invazív) állatfajok, amelyek ráadásul a melegedő klíma miatt nagyobb eséllyel telepednek meg, mint évtizedekkel ezelőtt. A hazai faunára kifejtett hatásuk még ismeretlen.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon. Egy pécsi kertészetben került elő a két laposféregfaj, amelyek előfordulását a kutatók a Zootaxa című zoológiai folyóiratban közöltékMindkét faj ragadozó, elsősorban csigákat és földigilisztákat fogyasztanak. A hazai faunára kifejtett hatásuk még ismeretlen, így ennek további vizsgálata szükséges.

Bár a mostani tanulmányig nem jelent meg hivatalos szakirodalmi leírás egyetlen Magyarországon élő szárazföldi laposféregről sem, a kutatóknak már összesen tizenhét hazánkban is előforduló édesvízi planáriafajról volt tudomásuk. Az utóbbiak két főcsaládba – a Geoplanoidea (pl. füles planária, gyászplanária) és a Planarioidea (pl. tejfehér planária) – sorolhatók. A hazánkban most megjelent két faj a Geoplanoidea csoportba tartozik, tehát a szárazföldi planáriáknak vannak távoli őshonos rokonai, azonban élőhelyük teljesen más, mint a hazai laposférgeké.

A fajok egyike a Diversibipalium multilineatum (Makino & Shirasawa, 1983) névre hallgató planária, amelyből 27 centiméter hosszú példányt is találtak. A fajra a szalmasárga alapszín és a háti oldalon végighúzódó három barna csík, valamint a fej két oldalán található kiszélesedő lebeny jellemző, emiatt magyarul a kalapácsfejű féreg nevet javasolták neki. Ezt a fajt eredetileg Japánban írták le, vélhetően oda is behurcolás útján került. A kalapácsfejű férgek többségére a pécsi kertészet üvegházi részében bukkantak a kutatók, bár néhány példány a szabadba is kijutott. Szakirodalmi adatok szerint a faj elterjedését limitálja a páratartalom mértéke, ami Magyarországon túl alacsony, így nem valószínű, hogy a faj el fog terjedni. A hazai példányok molekuláris barcode (COI) szekvenciái franciaországi és olaszországi példányokkal mutattak egyezést.

A hazánkban két újonnan feltárt szárazföldi planáriafaj
Felül: Obama nungara Carbayo, Álvarez-Presas, Jones & Riutort, 2016 (testhossz: kb. 6 cm)
Alul: Diversibipalium multilineatum (Makino & Shirasawa, 1983)(testhossz: kb. 25 cm)
Fotó: Turóci Ágnes

A másik faj az Obama nungara Carbayo, Álvarez-Presas, Jones & Riutort, 2016 nevű, eredetileg Brazíliában leírt planária, amely jóval kisebb – hossza 7 centiméternél rövidebb, szélessége mintegy 5 milliméter –, barnás, jellegzetes márványos mintázatú állat. Az Obama nevű nemzetségbe tartozik, amelynek azonban semmi köze nincsen az Egyesült Államok korábbi elnökéhez. A Brazíliában őslakos tupik nyelvén az „oba” levelet, a „ma” állatot jelent, innen ered tehát a leginkább a fűzfa leveléhez hasonlító féreg elnevezése. A kutatók magyar névnek az obama-férget javasolják, az itthon megtalált példányok génszekvenciái argentin példányokéval mutattak teljes egyezést.

Az Obama nungara európai felbukkanásáról az első adat 2008-ból származik a Csatorna-szigetekhez tartozó Guernsey-ről, azonban mára már számos európai országban – például Franciaországban – megjelent és elterjedt. Miután a pécsi kertészetben talált példányokat begyűjtötték, egy budapesti kertészetben, illetve egy szombathelyi botanikus kertben is előkerült néhány, ami azt jelzi, hogy a jelenleg ismertnél sokkal elterjedtebb lehet országszerte. Számos pécsi példány petecsomagot (kokont) is lerakott, ez mutatja, hogy képes volt ivarosan szaporodni Magyarországon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás