A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Osnabrücki Egyetem és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet tudósainak elsőként sikerült a vadonban megfigyelni, hogy csimpánzok támadtak gorillákra.

A csimpánzok Kelet- és Közép-Afrikában honosak, egyes területeken – köztük a gaboni Loango Nemzeti Parkban – osztoznak a gorillákkal. Az utóbbi ad otthont a 2005-ben indult Loango Csimpánzprojektnek, melyet a lipcsei Tobias Deschner főemlőskutató és az osnabrücki Simone Pika kognitív biológus vezet: mintegy 45 csimpánz viselkedését figyelik meg és elemzik, különös tekintettel a csoportösszetételre, a társas kapcsolatokra, a szomszédos csoportokkal való interakciókra, a vadászási szokásokra, az eszközhasználatra és a kommunikációra – írta a Phys.org portál.

“A csimpánzok és a gorillák közötti találkozásokat eddig viszonylag békésnek tekintettük. Rendszeresen láttuk, ahogy a fák között nyugodtan keresnek maguknak élelmet egymás mellett. Kongói kollégáink még azt is megfigyelték, hogy a két faj képviselői egymással játszanak” – mondta Pika.
Sose dokumentáltak még végzetes összeütközést köztük. “Megfigyelésünk az első bizonyíték arra, hogy a csimpánzok jelenléte végzetes lehet a gorillákra. Most azt akarjuk megvizsgálni, milyen tényezők váltották ki ezt a meglepően agresszív viselkedést” – tette hozzá Deschner.

A Scientific Reports akutális számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Lara M. Southern PhD-hallgató visszaidézte a 2019-ben megfigyelt találkozást.
“Először csak csimpánzok kiáltásait hallottuk, azt gondoltuk, szokás szerint a szomszédos csoportok egyedei futottak össze. Aztán mellveregetés hangjaira figyeltünk fel, ami a gorillákra jellemző, ekkor jöttünk rá, hogy a csimpánzok egy öt gorillából álló csoporttal találkoztak” – magyarázta Southern.
A nagyjából egyórás interakció alatt a csimpánzok összefogtak és megtámadták a gorillákat. A két csoport ezüstös hátú hímei és a felnőtt nőstények megvédték magukat és utódaikat. A két öreg és több felnőtt nőstény elmenekült, két gorillakölyök azonban elszakadt az anyjától, őket megölték a csimpánzok.
A tanulmány szerzői az erőszakot többféleképpen magyarázták. “Lehetséges, hogy a loangói élelemforrások elosztása a két főemlősfaj növekvő versengéséhez, néha talán halálos összecsapásaikhoz is vezet” – vélte Dreschner.
Az élelemért folyó verseny erősödését okozhatta a klímaváltozás és a Gabon más trópusi erdeiben tapasztalt gyümölcshiány.

Nyitókép: A gaboni Loango Csimpánz Projekt Rekambo közösségének két felnőtt híme ellenőrzi a környéket fotó: Lara M. Southern

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek