A rovat kizárólagos támogatója

Nemzetközi szinten is elismerik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sikeres túzokvédelmi tevékenységét. A napokban Ausztriából szállítottak két mentett tojásból keltetett túzokcsibét a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra.

A Túzok LIFE-program ausztriai főkoordinátora, az Osztrák Túzokvédelmi Egyesület májusban kereste meg a KMNPI szakembereit azzal a kéréssel, hogy segítsenek két mentésből származó túzoktojás keltetésében. Ausztriában sem a túzokkeltetésnek, sem a túzoknevelésnek nincs hagyománya, így nincsenek tapasztalataik sem e téren. A tojásokat Észak-Ausztriában, Westlichen Weinviertelben találták meg kaszálás közben. A tojó elpusztult, így a tojások magukra maradtak.

A Túzokvédelmi Állomás szakemberei által megadott paraméterek alapján a csibék június 2-án illetve 3-án kibújtak a tojásból.

A fiatal madarakat a hétvégén Ausztriából a dévaványai Túzokvédelmi Állomásra szállították, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei nevelik majd fel őket. A dévaványai Túzokvédelmi Állomás Európában elsőként, 1978-ban jött létre. Azóta csaknem 700 túzokot keltettek, neveltek fel és repatriáltak az itteni szakemberek. Közép-Európában napjainkban is ez az egyetlen túzokvédelmi állomás.

A kontinensen belül csupán Németországban (Buckowban) és Spanyolországban működik hasonló intézmény, mindkettőt a dévaványai technológiára és tapasztalatokra alapozva hozták létre. Az említett két országon kívül még Oroszországban, Saratovban van hagyománya a túzokkeltetésnek.

A dévaványai Túzokvédelmi Állomáson az Ausztriából érkezett túzokcsibék mellett jelenleg négy túzoktojás is van a keltetőben. A kaszálások azonban csak június 15. után kezdődnek, így előfordulhat, hogy újabb tojások mentése is szükségessé válik.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek