A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A világon 10-ből 9 ember szív súlyosan szennyezett levegőt. Évente hétmillió ember hal meg emiatt – ismertette legfrissebb becslését az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt. A levegő szennyezettsége a WHO szerint továbbra is jelentős; a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

„A légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet” – hangsúlyozta a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.
A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában is szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka,
az agyvérzések negyede,
a tüdőproblémák 43 százaléka és
a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka
a légszennyezettség számlájára írható.

Lassan belefulladunk a saját szennyünkbe

Lassan belefulladunk a saját szennyünkbe

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt a közegészségügyre – derült ki a Yale Egyetem és Columbia Egyetem kutatói által készített idei környezetvédelmi teljesítmény index (EPI) adataiból.

A két amerikai egyetem, a davosi Világgazdasági Fórummal együttműködve, kétévente teszi közzé az EPI-mutatót. Idei, tizedik jelentésükben 180 ország teljesítményét vizsgálták a környezetvédelem terén 10 kategóriában 24 tényező alapján.
Ezek között van a légszennyezés, a vízkészletek minősége, a szennyvízkezelés, a biodiverzitás, fajvédelem, az erdők állapota, a klímaváltozás elleni intézkedések, a növényvédelmi szerek használata a mezőgazdaságban.

Nyerők:

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek