Hirdetés

Az elmúlt időszakban igen megemelkedtek a gyártás, a szállítás és a termék-előállítás egyéb költségei, melyek az ásványvízgyártást jelentősen befolyásolják. Az energiaárak emelkedése miatt drasztikusan felment a műanyag ára is, valamint a PET-palack, a csavarzár, és a címkék költsége, és nem utolsó sorban a munkabéreké – közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség elnöke.

Mindez azt jelenti, hogy szinte minden többe kerül, ami a gyártási és a szállítási folyamatot érinti – mondta az Infostartnak Miklósvári Géza, a szövetség elnöke.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség a versenyjog miatt nem foglalkozhat árösszehasonlítással és elemzéssel, de az elnök hangsúlyozta, hogy folyamatosan tapasztalják és látják a költségnövekedést. Szerinte a cégek, ameddig lehetett, kitartottak, és csak a “legszükségesebb és elkerülhetetlen” költségeket építették be az áraikba. A két meghatározó tényező az energiaár és a műanyagár növekedése volt, ahol a különböző tényezőknél 10 és 50 százalék közötti emelkedést tapasztaltak.

Az elemzők szerint még nem látszik, hogy az energiaárak és az alapanyagárak mikor platóznak. “Sajnos nem látni a végét. Egyben egészen biztosan tudom mondani, hogy a cégek a saját érdekükben csak a legszükségesebb esetekben építenek be plusz költséget az árakba.”
A szövetség elnöke megjegyezte, hogy ő maga is érzi, hogy amíg költségnövekedés nem áll meg, addig sajnos számítani kell arra, hogy előbb-utóbb újabb áremelések lesznek a piacon is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás