A rovat kizárólagos támogatója

Egyre közelebb merészkednek a településekhez az aranysakálok Somogyban. Az élőhelyük terjedése az állomány növekedésével is összefüggésben lehet.

Két éve figyelem az aranysakálok életét Barcs körül, amikor barátnőmmel elkezdtünk azokra a területekre járni, ahol hallottuk, éjszakáztunk magaslesen és figyeltük a mozgásukat – mesélte a sonline.hu-nak Tóth Béla, aki a Dili-dülő mellett lakik, ahonnan éjszakánként gyakran hallatszik a sakálvonyítás. – Tapasztalatból mondom, hogy mindig megvárják a naplementét, szeretik a sötétet, a rejtőzködés az életük.  Szerinte talán a városba is bejönnek, de ez  bizonyítani a több éves megfigyelése alatt sem tudta, hiszen hiába nagy vágya a mai napig egy aranysakál fotózása, magával a felvétel elkészítésével meggyűlt a baja. Próbálkozott már az Interneten javasolt nyúlsíró síppal is, ám hasztalan. Éjszakai kiránduláson gyakran a háta mögött visítottak, ám a félelmetes élményt nem tudta megörökíteni.

Egy alkalommal a nemzeti park szívében, a Kuti őrháznál várakoztunk, ahová vittünk két kilogramm csirkefarhátat – tette hozzá az önkéntes megfigyelő. – Hét-nyolc darabot kitettünk, és reggelre négy maradt; akkor is szerettem volna lefotózni őket, de hiába, ravasz állatok.

– A város körül valóban vannak sakálkotorékok, és bizonyítottan bejárnak a Dili szélébe – mondta Horváth Zoltán természetvédelmi szakember, aki évek óta figyeli az aranysakálok életét és mozgását. – Odáig azonban nem jutottunk, hogy a rókákkal szemben bejárnának a városba, legközelebbi kotorék is egy jó kilométerre van. Az aranysakál visszahúzódó, rejtőzködő faj. Vonyítása azonban nagyon messze hallatszik.

– Jelentős a sakálállomány a megyében a Balaton nyugati medencéjétől a Dráváig, elsősorban az erdősült és nagyvadas területeken – tájékoztatott Lanszki József a Kaposvári Egyetem Természetvédelmi tanszék főmunkatársa, aki ragadozó-zsákmány kapcsolatok kutatásával foglalkozik. – Nem ismeretlen, hogy néha lakott területeket látogat, Indiában például a kutyákkal együtt versengenek a hulladékért. Nálunk azonban csak nagyon ritkán merészkedik a kertvégi területekre – írta a sonline.hu.

 

Sakál: ellenség a láthatáron?

 

Sakál: ellenség a láthatáron?

Az őshonos aranysakál Magyarországra visszatérését sokan alaptalan félelemkeltésre használják. A sajtóban megjelent hírek és vélemények ellenére azonban a sakálok nincsenek veszéllyel a hazai, túlszaporodott őzpopulációra. A WWF Magyarország hangsúlyozza, hogy több kutatásra lenne szükség e kistermetű, őshonos kutyaféle jobb megismeréséhez.

Kapcsolódó anyagok:

Baranyán keresztül terjednek a sakálok

Emberi segítséggel: visszatérő eltűnt állatok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás