A rovat kizárólagos támogatója

Elhunyt Dr. Tóth Sándor (1932-2024) biológia-földrajz szakos középiskolai tanár, zoológus-muzeológus, a Bakonyi Természettudományi Múzeum nyugalmazott igazgatója.

Tóth Sándor 1970-ben került a veszprémi Bakonyi Múzeumhoz, hogy költöztesse, szervezze és létrehozza, azt az egyedülálló vidéki természettudományi múzeumot, melyet elődje, dr. Papp Jenő a tervezetében megálmodott.

Az új intézmény 1972. május 17-én, a Ciszterci Apátság második emeletén nyitotta meg a kapuit. Két évtizeden keresztül volt a múzeum igazgatója és rovarász muzeológusa, 1978 és 1980 között megyei múzeumigazgatóként is tevékenykedett. Szakmai és vezetői munkája során a múzeum olyan rangot ért el, hogy 1992-ben kiválva a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságból önálló megyei intézménnyé válhatott.

Az intézmény vezetésén, a kiállítások szervezésén és a rendszeres gyűjtésen-gyűjteményfejlesztésen túlmenően aktívan szervezte “A Bakony természeti képe” programot, szerkesztette az intézmény kiadványait, és széleskörű ismeretterjesztő tevékenységet végzett. A Tisza-kutatás mellett bekapcsolódott a vidéki múzeumok által szervezett programokba, részt vett a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve nemzeti parkok által szervezett kutatásokban. Évekig volt együttműködő partner a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem projektjeiben. Bekapcsolódott a Veszprémi Akadémiai Bizottság munkájába is, állandó kutatási témáját a Balaton képezte. A Bakonyi Természettudományi Múzeum gyűjteménye mellett folytatta az Állattár és vidéki múzeumok kétszárnyú anyagának feldolgozását, valamint az adatok közreadását.

1992-től nyugdíjas “magánkutató”-ként foglalkozott kedvenc állataival, a szitakötőkkel, a zengőlegyekkel, a fürkészlegyekkel, a csípőszúnyogokkal. Emellett a Bakony-vidék kétéltű-és hüllő faunájáról írt monográfiát, legutóbb pedig a Bakony és a Balaton-medence famatuzsálemeit gyűjtötte kötetbe a vidék fáiról, bokrairól írt könyvében.

A múzeummal nyugdíjazása után is szoros kapcsolatot ápolt, rendszeresen jelentek meg cikkei és monográfiái a múzeum kiadványaiban. A múzeum baráti körének elnöki tisztét is betöltötte, így segítve a természettudományos eredmények közreadását.

Dr. Tóth Sándor kutató, ismeretterjesztő és szervező munkája is példaértékű volt, melyet számos díjjal és kitüntetéssel is elismertek. Fájó szívvel emlékezünk egykori igazgatónkra, emlékét ápoljuk, örökségét megőrizzük – írták a Bakonyi Természettudományi Múzeum kollégái megemlékezésükban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás