A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: mme.hu

Helyi szinten rekord nagyságú, mintegy 240 egyedből álló fehér gólya csapatot figyeltek meg Máltán az elmúlt héten. Mivel a szigetország nem érinti a gólyák vonulási útvonalát, vélhetően eltévedt madarakat láthattak a megfigyelők. A vadászok nem tétlenkedtek.

A helyi vadászok kihasználva az alkalmat, több gólyát is kilőttek az éjszakázó helyet kereső csapatból, eddig 3 madár tetemét találták meg lőtt sérülésekkel, de helyi források szerint többen is áldozatául eshettek a mészárlásnak – számolt be Jason Aloisio, a Spring Alive (Tavaszi madárles) helyi koordinátora.

A gólyák nagytestű, hosszú távú vonuló madarak, általában a főbb tengerszorosok (Gibraltár, Boszporusz, Messinai-szoros) felett haladnak át. A csapat valószínűleg heves szelek következtében tévedhetett el, és próbált vonulni Európa felé. A fehér gólya az EU 1979. évi Madárvédelmi irányelvének értelmében közösségi jelentőségű védett madárfaj.

A máltai kormány az illegális vadászat visszaszorítása érdekében szigorú szankciókat vezet be a napokban, többek között a vadászengedélyek – ha a törvénysértő rendelkezik vele – élethossziglani visszavonását. A radikális szabályozás új mérföldkövet jelent az illegálisan vadászott madárfajok és a törvénytelen vadászati módszerek visszaszorítása terén.

Ezzel együtt a kormányzat engedményeket is tett a vadászoknak, az idei tavaszi idényben újra engedélyezték a fürj és a vadgerle a vadászatát a szigetországban. A tavaszi vadászat az EU Madárvédelmi irányelve alapján az egész unióban tilos, ennek megszegése miatt
Málta ellen már korábban eljárást indított az unió. A mostani engedmény sajnos nagymértékben megkönnyíti az illegális vadászok dolgát.

lelőtt fehér gólya - büszkék lehetnek a máltai puskásoklelőtt fehér gólya – büszkék lehetnek a máltai puskások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További részletek a BirdLife Málta honlapján >>

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Libanoni gólyamészárlás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek