A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Tűz volt november végén a szlovákiai Mohi (Mochovce) atomerőműben, de akkor a hatóságok nem tájékoztatták róla a közvéleményt. A Greenpeace környezetvédő szervezet botrányosnak minősítette az esetet, azonnali vizsgálatot, illetve a történtek nyilvánosságra hozatalát követeli.

Az aktualne.sk szerint egy olajvezeték-szűrő szigetelésének a meghibásodása következtében olaj került a turbógenerátorba, amely a berendezés későbbi újraindításakor kigyulladt. A tűzeset az atomerőmű második energiablokkjában történt. A hatóságok a tüzet eltitkolták, s a közvélemény az erőmű dolgozóinak névtelen leveléből értesült a történtekről.

A turbógenerátor éppen a szűrő javítása miatt volt leállítva. A berendezés újraindításakor több tűz keletkezett. Az atomerőmű dolgozói szerint hiba volt, hogy a berendezést beindították. “A vezetés a biztonság helyett a termelést helyezte előtérbe” – áll a levélben, amely az aktualne.sk birtokában van.

Az ügyet már vizsgálja a szlovák atombiztonsági felügyelet. “A baleset az atomerőmű másodlagos, nem nukleáris részében történt, a környezetet nem veszélyeztette” – állítja a hivatal igazgatója, Dagmar Zemková, aki szakértőket küldött a helyszínre, hogy ott is vizsgálódjanak.

“Megdöbbentő, hogy miközben a szlovák közvélemény csupa pozitívumot hall a Szlovák Villamos Művektől a szlovákiai atomenergiáról, egy tűzesetet eltitkolnak, s arról csak egy névtelen levélből értesülünk” – jelentette ki Andrea Zlatnanská, a szlovákiai Greenpeace szóvivője.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás