Hirdetés
greenfo/MTI

Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt elhanyagolt kertek tömkelegével találkozunk.

A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar helyét – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb).

Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. A szabolcsi és szatmári alma standot kapott a Farmer Expo Hortico Kertészeti Szakkiállításon is, aminek célja a figyelemfelkeltés, amely a terméktanácsok, termelői szervezetek és termelők azon összefogását szimbolizálja, mely reményeik szerint segíthet a szabolcsi alma megmentésében. A standok az Alma Terméktanács, a FruitVeb, továbbá kilenc olyan termelői szervezet összefogásával jött létre, melyek több ezer almatermelő gazdát képviselnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás