A rovat kizárólagos támogatója

Sokkoló látványt nyújt a Tápió folyó Jászboldogháza közigazgatási területének déli részén, ahol víznek nyoma sincs, a folyómeder teljesen kiszáradt. A területet sújtó drámai szárazságra emberemlékezet óta nem volt példa.

A község közigazgatási területének déli része a tápiói terület, amit névadója, a Tápió patak vág ketté. A két területet a 2012-ben felújított úgynevezett Bábosik-híd köti össze.  A napokban haladtam keresztül a Bábosik-hídon, és csodálkozva láttam, hogy az átkelő mindkét oldalán látszik a folyómeder alja. Hatvanöt éves vagyok, de ilyet még nem tapasztaltam. Teljesen megdöbbentem a szomorú jelenségen, mely az élővilág pusztulásához vezet – mondta Szűcs Gergely a szoljon.hu-nak.

A helyi gazdálkodóval körbejártuk a területet, ami a rendkívüli szárazság miatt nagyon kopár.

– Itt, a tápiói tanyavilágban nőttem fel. Emlékszem, a hetvenes években még több száz hektár legelőt öntöztek a folyóból. A gyepterület pedig akkoriban több mint ezer szarvasmarhának biztosította a nyári legelőt és a téli szálastakarmány jelentős részét. Számos gyermekkori emlékem fűződik a tápiói határrészhez, ezért különösen sokkolt a folyó látványa. Az idei rendkívüli szárazságra emberemlékezet óta nem volt példa. Az egész hattárrész nagyon szomorú látványt nyújt, a gyepterület teljesen kiégett, a dűlőutakon bokáig ér a por. Eltűntek a vízi állatok, a madarak, a réti virágok. Az aszály okozta károk mértéke felbecsülhetetlen… – mondta döbbenten a jászboldogházi gazda.

Szűcs Gergely szerint teljesen átalakul a terület, míg a hatvanas években az árvíz keserítette meg az itt élők életét, napjainkban az aszály pusztít.

Nyitókép: Hiába keressük, teljesen eltűnt a Tápió vize Fotó: Pesti József szoljon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás