A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt években a cseh természetvédők örömmel tapasztalták, hogy a barnamedvék elkezdtek visszatérni a Beszkidekbe, ahonnan mintegy száz évvel ezelőtt az emberek elűzték vagy kiirtották őket. Az ország legnagyobb ragadozói azonban egyelőre ismeretlen okok miatt ismét eltűntek a térségből.

A Föld Barátai környezetvédő szervezetnél dolgozó Miroslav Kutal szerint tavaly egyetlen olyan nyomot – ürüléket, ételmaradványt vagy lábnyomot – sem találtak a körzetben, amely a medvék előfordulására utalt volna. A természetvédők feltételezését a térséget ellenőrző hatóság is megerősítette. Dana Bartosova, a hatóság munkatársa szerint a medvék visszatérhettek a szomszédos Szlovákiába, de az is előfordulhat, hogy az orvvadászok áldozatai lettek. Az utóbbi feltételezés nem alaptalan: három évvel ezelőtt egy leölt medve maradványaira bukkantak az Ostravice folyóban, és még százezer koronás (1,2 millió forintos) nyomravezetői díjjal sem sikerült kézre keríteni az elkövetőket.

A feljegyzések szerint utoljára a XIX. század végén lőttek ki medvét a térségben. A szomszédos Szlovákia különböző régiójában – köztük a Beszkidek szlovákiai részén – összesen hétszáz medve él. Bartosova szerint a feltételezést hivatalosan csak a közelgő állatszámlálás után mondhatnak. A legutóbbi összeírás alkalmával a természetvédők nagyjából ötre becsülték a Beszkidekben élő barnamedvék számát. Feltételezik, hogy az említett példányok mindegyike hím volt.

Kapcsolódó anyagok:

Nincsen már barna medve Ausztriában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek