Hirdetés

Két és fél éves huzavona után véget ért a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő veszélyeshulladék-tároló felszámolása Balmazújváros-Lászlóháza térségében, illetve a debreceni Határ úti telephelyen. Vajon készült-e felmérés arról, hogy a telephely környéke, a talaj, a talajvíz milyen mértékben szennyeződött el, készült-e részletes felmérés, terveznek-e intézkedéseket.

A TerepSzemle Stúdió Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Kulturális Egyesület  – mint azt a Facebook oldalán írja – 2014-ben tett bejelentést az azóta megszűnt Zöldhatóságnak a telep rossz állapotáról. Aktatologatáson és ígérgetésen kívül gyakorlatilag semmi nem történt több mint egy évig. A GREENPEACE sietett az egyesület segítségére, akik méréseikkel és közösen elkészített beadványaikkal elérték, hogy a bejelentést követően több mint két év múlva „sikersztoriról” számolhatott be a megyei kormánymegbízott május utolsó napján. 
Miért tartott ez ennyi ideig? Mi lesz a többi hasonló teleppel, amiről a hatóságok tudnak, csak nem akarnak tudni? Meddig szennyeznek ezeken a helyeken a mérgek tovább? Nem tudjuk, ma még ne is firtassuk, ünnepeljünk egy kicsit, hiszen ha nehezen de csak sikerült kicsikarnia a civileknek, hogy több mint húsz év után felszámolják a lászlóházi és a debreceni méregtelepet.

hortobágy méreghordók 2015 greenpeace

Győzelem. Miért kellett ennyit várni?Győzelem. Miért kellett ennyit várni?A Greenpeace üdvözli, hogy felszámolták a Hortobágy határában Balmazújvároshoz tartozó szabálytalan veszélyes hulladéktárolót, valamint ugyanezen cég debreceni hasonló telephelyét. A Greenpeace még 2014 januárjában a TerepSzemle Stúdióval közösen hívta fel a figyelmet a hulladéktároló katasztrófális állapotára. A Greenpeace mérésekkel bizonyította, hogy a szennyezők kijutottak a tárolóból, melyet követően a kormányzat bejelentette a terület megtisztítását. Kérdéses, hogy miért kellett hosszú éveket várni a terület megtisztítására.

Az évek során folyamatosan jutottak ki szennyezők az érzékeny területekre. A Greenpeace újra felhívja a figyelmet arra, hogy olyan környezeti felelősséget biztosító jogszabályra lenne szükség, ami mindig garantálja, hogy a szennyező fizessen hasonló esetekben és ne közpénzből kelljen helyt állni, ahogy jelen esetben és az Illatos úton is. Mindmáig nincs ilyen jogszabály, amely valós pénzügyi garanciákat követelne. Továbbra is a kormányzathoz kell fordulnunk ilyen esetekben, gyors kármentesítést kérve.

Amire a hírek nem adnak választ: vajon készült-e felmérés arról, hogy a telephely környéke, a talaj, a talajvíz milyen mértékben szennyeződött el, készült-e részletes felmérés, terveznek-e intézkedéseket.

 

Kapcsolódó anyagok:

Felszámolják a hortobágyi méregtelepet?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás