A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Tegnap letartóztatták a BP egy volt mérnökét, amiért bizonyítékokat próbált meg megsemmisíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe, amikor két évvel ezelőtt megsérült az olajipari cég egyik mélytengeri kútja.

Az 50 éves Kurt Mix ellen vádat emeltek, amiért ki akarta törölni azt a szövegesüzenet-váltást, amely közte és a főnöke között folyt az olajszivárgás elfojtására irányuló kísérlet közben. Az üzenetek az amerikai igazságügyi minisztérium szerint kényes belső információkat tartalmaztak, ezért Mixet az igazságszolgáltatás két rendbeli akadályozásával vádolják.

Azt, hogy BP Macondo nevű kútjából ömlik az olaj, azután vették észre, hogy egy belőle eredő kitörés robbanást okozott a Tranocean által üzemeltetett Deepwater Horizon fúróplatformon. A baleset, ami 11 emberéletet követelt, az Egyesült Államok történetének eddigi legsúlyosabb tengeri olajömlése volt. Becslések szerint több mint 4 millió hordónyi nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe. A BP-nek végül a 2010 szeptemberében sikerült megállítani az ömlést.

Mix, aki idén januárig dolgozott a BP-nél, részt vett az elfojtási kísérletek különböző szakaszaiban. Az ügyészség azt állítja, hogy a vádlott, amikor 2010 októberében kiderült, hogy meg fogják vizsgálni az elektronikus dokumentumokat, több száz üzenetet kitörölt azzal a művelettel kapcsolatban, amelynek során nehéziszappal próbálták meg elfojtani a kitörést. Az üzenetek arra vonatkoztak, hogy miközben a BP vezetése sikerről és arról értekezett, hogy minden a terv szerint halad, előre látható volt a kísérlet kudarca.

A BP olyan üzeneteket küldött Mixnek, amelyben felszólították, hogy tartson vissza minden, a Macondo kútra vonatkozó információt. Utóbbiakból kiderült, hogy az olaj gyorsabb ütemben ömlik a tengerbe, min azt a BP mérnökei jósolták. A BP tegnap azt közölte, hogy együttműködik az amerikai nyomozóhatóságokkal, és megőrzi a bizonyítékokat. A cég Mix ügyét nem kívánta kommentálni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek