A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: haon.hu

Megkezdődött a Balmazújváros-lászlóházi és a debreceni Határ úti veszélyeshulladék-lerakó telep felszámolásának első szakasza – jelentette be Rácz Róbert kormánymegbízott ma a Lászlóházán található lerakatnál tartott sajtótájékoztatóján.

 Ezen első lépésként a telep rendezése és mintegy 450 tonna hulladék elszállítása történik meg, majd – közbeszerzést követően – várhatóan 2016. januárjától a további 2000 tonnányi hulladékot viszik el és a Határ úti telepet is felszámolják.

A legsürgetőbb feladatok

„Már látjuk az alagút végét” – ezzel kezdte Rácz Róbert kormánymegbízott sajtótájékoztatóját ma a lászlóházi veszélyeshulladék-tároló telepen, emeletnyi magasságba rakott hordók háttere előtt. Mint kifejtette, a közvélemény figyelmét tavaly januárban – civil szervezetek révén – felkeltő lerakó felszámolására az első lépések e napokban megtörténtek: aláírták a megállapodást a „Kristály 99” Környezetgazdálkodási Kft-vel és az ÉHG Észak-magyarországi Hulladékgazdálkodási Zrt-vel, melyek megkezdték a legsürgősebb beavatkozások elvégzését. Így a következő két hónapban többek közt a tárolótér szélső 5 méteres sávjából beljebb helyezik a hordókat, megjavítják a tetőt, kitakarítják a védőárkot, és nem utolsó sorban mintegy 450 tonna hulladékot elszállítanak a végleges lerakóba. A megbízást a két vállalat közbeszerzésen nyerte el, a költségkeret 22 millió forint, erre a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által, a teleptulajdonos cég felszámolása miatt lehívott bankgarancia nyújt fedezetet – hangzott el a tájékoztatón.

Mint azt a Hajdú online korábban írta, a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában lévő telep leromlott állapotára a TerepSzemle Stúdió KHE hívta fel a figyelmet 2014. elején, s habár a zöldhatóság már évek óta tudott a problémáról és próbált is ellene tenni, komoly előrelépés nem történt. Időközben a telep tulajdonosának másik cége, a debreceni Határ úti hulladéklerakó is a szélesebb nyilvánosság látókörébe került, mint ahol szintén nagy mennyiségű, ártalmatlanításra váró veszélyes hulladékot tárolnak.

Második ütem jövőre

Rácz Róbert a felszámolási folyamat második üteméről elmondta, már zajlik a nyílt közbeszerzési eljárás, mely után az állam által biztosított 400 millió forintos keretösszegből az érintett cég lászlóházi és debreceni Határ úti telepének teljes felszámolása megvalósulhat. A tervek szerint ez januártól kezdődne és májusig – az adott területek rendbetételével együtt – befejeződne.
Folyamatos mintavételek és vizsgálatok során sem tapasztaltak veszélyes mértékű szennyeződést a telep környezetében a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának (korábban Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) szakemberei – hangsúlyozta Kórós Csaba főosztályvezető, aki azt is elmondta, hogy csupán becslések vannak az itt tárolt hulladék mennyiségére és összetételére vonatkozóan egykori dokumentumok, szállítólevelek alapján.  Eszerint jelenleg körülbelül 2300 tonna veszélyesanyag lehet a lerakóban, ami közel 90 különböző anyagból áll, azok milyensége pedig a nyolcvanas évek jól prosperáló helyi iparát „mutatja be”: galvániszap, festék, olajsár, ipari sók töltik meg a hordókat. A Határ úti telepen ezzel szemben inkább a mai kornak megfelelő az anyagösszetétel; oda főleg csomagolóanyagokat, festékpatronokat, agrokémiai szereket gyűjtöttek. A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy 30 éve, amikor a lászlóházi lerakó létesült, még sokkal kevésé volt szigorú mind a környezetvédelmi, mind a vonatkozó adatszolgáltatási szabályozás. 

_KON1051

Így néz ki a méregtelep két évvel a bejelentés után

Rácz Róbert megjegyezte: a jelen helyzet még mindig a kisebbik rossz, hiszen szem előtt van a hulladék és megoldható a probléma; sajnos, annak idején szerte az országbsn sok hasonló tartalmú hordó végezte valahova a földbe ásva.
A haon.hu Bozsik Attilától, a „Kristály 99” Kft. vezetőjétől megtudtuk: a most elszállítandó hulladék a sajókazai végleges tárolóba kerül.


A lászlóházi telep története dióhéjban

— A Hajdukomm Kft. Balmazújváros-Lászlóházi veszélyes hulladéktároló telepe az 1980-as években épült azzal a céllal, hogy a hulladékok biztonságos átmeneti tárolásáról gondoskodjon, amíg azokat nem ártalmatlanítják.

— 2001-ben egy törvényi változás a veszélyes hulladékok átmeneti tárolását 3 évben maximálta.

— A lászlóházi telephelyen 3 évnél hosszabb távú tárolás után a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek meg kellett állapítania a túltárolás tényét és kötelezni kellett a Hajdukomm Kft.-t a hulladékok elszállítására. Bírság kiszabására is sor került. Mivel a cég a kötelezettségeit nem tudta teljesíteni, ezért felszámolási eljárás alá került.

— Ennek során a balmazújvárosi és a debreceni telephelyet is értékesítették. Az új tulajdonos révén a felügyelőség bankgaranciát kapott.
Az új tulajdonos 2011-ben megkezdte a hulladékok elszállítását mindkét telephelyről, 2700 tonnányit távolított el, később szintén felszámolás alá került.

— A felügyelőség 2013-ban kénytelen volt a még fennálló bankgaranciát (25 millió forintot) lehívni, az azonban csak a közvetlen veszély elhárítására elegendő. 2014 elején a felügyelőség a kiszóródott hulladékot összeszedette, a szükséges átcsomagolásokat elvégeztette, a lehetőségek szerinti rendrakás megtörtént.

— A Greenpeace vizsgálódása, illetve a média érdeklődés hatására a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a lászlóházi lerakónál személyesen is tájékozódott, enenk alapján előterjesztés született, majd a kormánydöntés a veszélyes hulladékok ártalmatlanítására 400 millió forint keretösszeget biztosított.​

Kapcsolódó anyagok:

Felszámolják a hortobágyi méregtelepet?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek