Hirdetés
Forrás: telex.hu

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mai ülésén több népszavazási kezdeményezést is elbírált, köztük az LMP országos, akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kezdeményezését is, amelyet végül nem engedett át.

Az NVB nyolc tagja szavazott a kérdés elutasítása ellen, míg hét átengedte volna. Sasvári Róbert elnök is a kezdeményezés megtagadását kérte. Azt mondta, az LMP-s kérdés által célzott jogalkotás nincs összhangban az Alaptörvénnyel, sőt alkotmánymódosítást céloz, erről pedig nem lehet népszavazást kiírni. Sasvári azt is mondta, hogy az önkormányzati törvény jelenleg is lehetőséget ad helyi népszavazás kiírására.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter a döntés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: „Egyértelműen látszott, hogy a kormány által delegált tagok nem tudtak jogi érveket mondani a népszavazási kérdés hitelesítése ellen. Olyan dolgokat mondtak, ami minden vitán megbukott.”

Ungár jelezte, hogy majd új kérdést fognak kitalálni, mert szeretné elérni, hogy a nép szavazhasson erről a témáról.

Az LMP január végén jelentette be, hogy országos népszavazást kezdeményeznek azért, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzá is járul. A népszavazási kezdeményezés benyújtásakor Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy fontos az önállóságot erősítő gazdaságpolitika érvényesítése. „Mindezen szempontokkal és célokkal ellentétes, hogy a kormány egy politikai döntéssel Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat akar csinálni” – mondta.

A párt korábban már aláírásgyűjtésbe is kezdett a kezdeményezése mellett, annak ellenére, hogy még át sem engedte az NVB a népszavazásra bocsátott kérdést. Az LMP a februárban kezdődött aláírásgyűjtéséről azt mondta, hogy az csak egy petíció, „jogi kötőereje” nincs. Egy népszavazás kiírásához a Választási Bizottság jóváhagyásán túl 200 ezer aláírást kell összegyűjteni 120 napon belül. Arra a felvetésre, hogy erre az LMP önállóan nem lenne képes, a párt azt mondta, hogy a cél érdekében civilekkel működnének együtt.

Tavaly nyáron, miután kiderült, hogy a világ legnagyobb akkugyártója, a kínai CATL Debrecenben építené fel második európai üzemét, többen is népszavazási kérdést nyújtottak be a kérdésről. Korábban az LMP, a Momentum, a Mi Hazánk és egy magánszemély is helyi népszavazást kezdeményezett Debrecenben az akkumulátorgyárról. Ezeket a népszavazásra bocsátott kérdéseket februárban elutasították. Arról, hogy mennyi értelme van helyi népszavazást kezdeményezni, arról a DK másképp vélekedik: szerintük ezzel csak ártanak az ügynek. Azt, hogy az LMP országos népszavazást is szeretne az ügyben, január végén jelentették be.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás