A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Környezetvédelmi okok miatt befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a 32 milliós délnyugat-kínai Csungking város területén. Tűzifa helyett gáz vagy villany várja a csirkéket is. Szájmaszkos élet – Greenpeace film a szmogban élő kínaiakról.

A városvezetés részben a pácolt és különleges fa felhasználásával füstölt több ezer éves hagyományt tette felelőssé a főbb kerületeket eluraló szmogért, s ezért e héttől kezdődően a helyi környezetvédelmi hivatal más hatóságokkal karöltve megtiltotta a csemegékhez használt ősi eljárás alkalmazását.  A beszámolók szerint a döntés minden, a szabadban történő füstöléses eljárásra, így a helyi specialitásként számon tartott tűzifán sült csirke elkészítésének módjára is vonatkozik. A tervek szerint a súlyosan szennyező anyagokat földgázzal, villannyal és folyékony gázzal váltják fel. A szabálysértők magas, 5000 jüanig (218 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthatnak.

A Hszinhua hírügynökség összeállításában a döntéshozók arra hivatkoznak, hogy a közelmúltban megnőtt a lakossági panaszok száma a sertéshúst füstölők miatt. Emlékeztetnek rá, a kínai holdújév előtt Csungkingban és a szomszédos Szecsuanban is szezonjuk van ezeknek az ételeknek. Az idén feburár 19-ére esik a Kecske évének kezdete.

szalonna a kínai erkélyen  kép: pekingikacsa.blog.hu

Mint kiderült, a csungkingi intézkedést azt követően jelentették be, hogy a szomszédos Tacsou településen ugyancsak sokan panaszkodtak a füstölőkre, s ezért a közterület-felügyelők már akcióba is léptek. Az online véleménynyilvánításokból azonban kiderül, a helyiek egy része egyrészt kétségeit fejezte ki amiatt, hogy a füstöléssel nagymértékben és kiterjedt területen károsítanák a levegőt, másrészt cinikus megjegyzésekkel bírálták az illetékeseket, mondván: a főzést ugyanúgy betilthatnák, hiszen az is szennyezi a levegőt.

A helyiek közül ugyanakkor többen azt mondják, hogy nem a füstölés az oka a légszennyezettség növekedésének. Egy szociális ügynökség vezetője szerint bár lehet hatása a füstölésnek a levegőre, azért ekkora légszennyezettséget ez nem tud okozni.

A Greenpeace környezetvédő szervezet Kelet-Ázsiai részlege egy hétperces filmet hozott nyilvánosságra a kínai légszennyezettség súlyosságáról. A mozi egy városi és egy vidéki család mindennapjait mutatja be – írja a Time magazin online kiadása.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek