A rovat kizárólagos támogatója

Most van olyan nemzeti park, amelynek költségvetési támogatása 70 százalékát zárolták – ilyen feltételek között nem lehet működőképes állami természetvédelemről beszélni.
Jávor Benedek és Illés Zoltán számháborúja.

Hétfőn Jávor Benedek, a  Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke kérdést intézett  Illés Zoltánhoz, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárához a parlamentben.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Az Orbán-kormány hivatalba lépésekor azt hallottuk: önálló környezetvédelmi tárca ugyan nem lesz, de a természetvédelem erős kormányzati képviselettel működhet majd. Ma viszont azt látjuk: a szektor érdekérvényesítő képessége a leggyengébb a kormányon belül, és olyan elvonások sújtják, amelyeket az elmúlt húsz évben bátran nevezhetünk példátlannak.

A helyzet a nemzeti parkoknál a legdrámaibb. A februári zárolások (melyek Illés államtitkár úr akkori állításával ellentétben hamar végleges elvonásnak bizonyultak) aránytalan mértékben nehezedtek a környezeti intézményrendszerre, így a nemzeti parkokra, melyek költségvetési támogatása a két évvel ezelőtti összeg 40 százalékára, 1,7 milliárd forintra csökkent. Hogy ez nem elég, azt alátámasztják a környezetvédelmi bizottság akkori elnökének, Illés Zoltánnak a szavai, aki egy 2001-es bizottsági ülésen kijelentette, hogy a természetvédelem súlyosan alulfinanszírozott – akkor a támogatás reálértéken a mai 2,5-szerese volt.

Most van olyan nemzeti park, amelynek költségvetési támogatása 70 százalékát zárolták – ilyen feltételek között nem lehet működőképes állami természetvédelemről beszélni. Több nemzeti parkban a bérek kifizetése a legfontosabb megoldandó probléma – ilyesmi Magyarországon korábban nem történt, a nemzeti ügyek kormánya azonban a nemzeti parkokat szemmel láthatólag nem tekinti nemzeti ügynek.

Egyes igazgatóságok az EU-s agrártámogatásokkal kerülik el a fizetésképtelenséget. Ahol ez a forrás hiányzik, gyakorlatilag hibernálták magukat az intézmények. Nincs üzemanyag – így természetesen nem ellenőrzik a fennhatóságuk alá tartozó területeket. Van ahol az állatállomány, a családi ezüst értékesítése kezdődött el – rackanyájak, lóállomány került eladásra. Így is kérdéses, meddig tartható fenn a helyzet, mikor, és melyik nemzeti park fog először fizetésképtelenséget jelenteni.

Tisztelt Miniszter Úr!  Tesznek valamit a tarthatatlan helyzet rendezésére, vagy vessünk keresztet a nemzeti parkokra?

ILLÉS ZOLTÁN válasza:

– Képviselő Úr!
Semmiféleképpen ne vessünk keresztet a nemzeti parkokra! Ugyanakkor azt is lássuk be, hogy a 2001. év költségvetés tekintetében, a társadalmi, gazdasági, politikai körülmények nem összehasonlíthatók a mostani időszakkal. Az 1,3 milliárd forintos zárolás, ami a természetvédelmet érintette, 44,6 százalék volt, de a 2010. évhez a tervezés menetében ehhez 521 millió forint hozzájárult, amely lecsökkentette ezt a zárolást 27,7 százalékra. Ezzel sem vagyunk boldogak, de nem igaz az, hogy 70 százalékos zárolások vannak.

A tetejébe nemzeti parkonként változik a helyzet annak függvényében, hogy például milyen bevételi forrásai vannak az adott nemzeti parknak. És igenis, a stabilitását a nemzeti parkoknak többek között azzal lehetett megőrizni, hogy felbontásra kerültek az előnytelen szerződések, és megemelésre kerültek a bérleti díjak. Mert az egyik oldalon 100 forintot fizettek hektáronként a bérlők, akik csalárd módon jutottak hozzá az elmúlt időszakban ilyen jellegű bérleti szerződéshez, miközben a földalapú támogatásból meg 50 ezer forintot kaptak. Mekkora üzlet! Miután a nemzeti parkok fölbontották ezeket a szerződéseket, és10-15 ezer forint lett a bérleti díj, ezekkel a pluszbevételekkel ellehetett elérni igenis azt, hogy már egyáltalán nincsenek rossz helyzetben."

Jávor Benedek véleménye:
Magyarán: nem lesz több pénz. Az külön arcpirító, hogy beidézi ezt az 521 milliós pluszt, tekintve, hogy ezt konkrétan mi harcoltuk ki Szabó Rebekával, ráadásul két hónapig volt "érvényben", a februári zárolásokkal elvonták az egészet. Az 1, 7 milliárd meg akkor is 40 %-a a 2009-es 3,9 milliárdos támogatásnak, ha elkezd valami teljesen értelmetlen zsonglőrködést a számokkal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás