A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Január elsejével a közgyűlés döntésének értelmében két és fél százalékkal emelkednek a víz- és csatornadíjak a fővárosban. A települési szilárd hulladék elszállításának díja 2,26 százalékkal nő. A pécsi hulladékszállítás akár 18,6 százalékkal emelkedhet januártól.

A vízdíjak esetében az átlagosan 2,51 százalékos emelést 18 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés. E szerint a lakossági fogyasztóknál 2,51 százalékkal növekedik a fizetendő összeg, az ipari-közületi fogyasztóknál pedig 2,53 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztók számára nettó 191,90 forint lesz egy köbméter ivóvíz (áfával együtt 243,71 forint), az ipari-közületi fogyasztóknak pedig nettó 198,90 forintot kell fizetniük (27 százalékos áfával számolva 252,60 forintot). A bruttó díjnövekmény így nagyságrendileg megegyezik az infláció mértékével.

Változnak az alapdíjak is, vagyis a főmérő után fizetendő összegek. Továbbra sem kell ilyet fizetnie annak a lakossági fogyasztónak, akinek nulla köbméter a havi átlagfogyasztása. Ennél magasabb átlagfogyasztásnál bruttó 193 forintról 201-re emelkedik az alapdíj. A közületi, vagyis a nem lakossági ügyfelek alapdíját három kategóriába sorolják a havi átlagfogyasztás alapján, itt az alapdíj 2,3-2,6 százalékkal nő.
Az előterjesztés összefoglalta a díjemelés lakossági kiadásokra gyakorolt hatását is: 2011-ben az egy főre jutó havi kiadás nettó 991 forint volt, a 2012-es összeg pedig 1013 forint lesz, az egy lakásra jutó átlagos kiadás pedig havi nettó 1917 forintról 1959 forintra nő.
A közgyűlés 18 igen és 11 nem szavazattal döntött a csatornadíjak 2,55 százalékos emeléséről is. Az eddigi 325 forintos köbméterenkénti csatornadíjat 333,6 forintra emelték, amely áfával együtt 423 forint, így a havidíj egy lakosra vetítve 1850 forintról 1917 forintra emelkedik.

Emelkedik a települési szilárd hulladék elszállításának díja Budapesten januártól a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén hozott döntés értelmében. A képviselők az erről szóló előterjesztést 18 igen és 14 nem szavazattal fogadták el. Az áremelkedés 2,26 százalékos lesz, egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 579 forint helyett 592 forintért viszik el hetente egyszer. A nyitott konténerek ürítése alkalmanként 5.264 forint helyett 5.383 forintba kerül majd. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes megjegyezte, hogy az emelés a hulladékelszállítás jelenlegi színvonalának fenntartása miatt indokolt.
Huszonhárommillió forintból fejlesztik az állat-egészségügyi szolgálatot

Tegnap egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy huszonhárommillió forintot kap Budapest Főváros Közterület-felügyelete az állat-egészségügyi (ebrendészeti) szolgálatának megújításához. Az állat-egészségügyi szolgálathoz évente több mint háromezer kutya kerül be, túlnyomó többségük keverék. Az idén 3220-at fogadtak be, közülük 340 visszakerült a gazdájához, az állatvédő egyesületeknek pedig hétszázat adtak át. A szolgálat működése és fenntartása a főváros és az agglomeráció járványügyi és közegészségügyi helyzetének szempontjából kiemelt jelentőségű. A vonatkozó javaslat szerint középtávon a feladatellátás színvonalának emelése mellett szükséges a funkciók, vagyis egyebek mellett a járványügy és a befogott állatok örökbeadásának szétválasztása, és nem lehet halasztani a férőhelyek bővítését sem. A határozat alapján a közterület-felügyelet 23 millió forintot fordíthat egyebek mellett ebbefogó gépkocsik, mikrocsip-leolvasók vásárlására, macskaketrecekre, a műtőhelyiség átalakítására, valamint épületfelújításra.

Emelkedhet a víz- és a hulladékszállítás díja januártól Pécsen

Pécsen a víz- és csatornadíj bruttó 8,4, a lakossági hulladékszállítás ára mintegy 18,6 százalékkal emelkedik januártól, ha a közgyűlés mai ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztéseket. A Pécs internetes oldalára felkerült előterjesztések szerint egy köbméter víz a csatornadíjjal együtt a lakosságnak a mostani 730 helyett 791 forintba, a nem lakossági fogyasztóknak 824 helyett 894 forintba kerülne.
Az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. az alaptevékenység ellátásához szükséges költségek emelkedésével és egyebek mellett a vízközműhálózat felújítását célzó pénzügyi keret növelésének szükségességével indokolta az önkormányzatnak az áremelésre vonatkozó kérelmét.

A hulladékszállítás díja a baranyai megyeszékhelyen a legtöbb háztartásban használt 70 literes gyűjtőedényt és heti kétszeri ürítést alapul véve havi nettó 1681-ről 1994 forintra változna. Az ipari-közületi szolgáltatóknál 7,3 százalékos emelést terveznek. A szintén önkormányzati hulladékszolgáltató, a Biokom Kft. szerint ilyen nagyságrendű díjemelésre lenne szükség költségeik fedezéséhez, a nullszaldó eléréséhez.
A cég rámutatott: növelni kellene a bevételeit, hogy tevékenysége megfeleljen a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak, és finanszírozhassa a szintén kötelező feladatként végzett, egyre nagyobb munkaerőt igénylő szelektív és veszélyeshulladék-gyűjtést, továbbá az illegális lerakók felszámolását. Komoly problémát jelent a tetemes kintlévősége is. A vállalat kitért arra, hogy az önkormányzat az elmúlt években a szükségesnél kisebb mértékben emelte a hulladékszállítás díjait, így a mostani árváltozás a korábbi elmaradásokat is pótolná.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek