Hirdetés
Forrás: www.oee.hu

Az Országos Erdészeti Egyesület az újságírók erdőkért való munkálkodásának elismeréséül Mangel Gyöngyinek, a Kossuth Rádió szerkesztőjének a 2 milliomodik hektár magyar erdő emlékérmet adta.

Az Országos Erdészeti Egyesület Elnöksége, az OEE Közönségkapcsolatok Szakosztály és az OEE Erdők a Közjóért Szakosztály, valamint az MGSZH Központ Erdészeti Igazgatóság 2008. december 4-én évzáró sajtótalálkozót tartott. A rendezvényen felszólalt Dr. Pethő József az OEE elnöke, aki néhány fontos eseményre hívta fel az újságírók és a jelen lévő szép számú közönség figyelmét. Ezek között is fontos volt az erdőmérnöki 5 éves képzés visszaállításra tett erőfeszítések, a erdészeti szakhatóság megmaradásáért való kiállás, az állami erdőkezelésben a privatizáció és az összevonások elleni tevékenység, a természetvédelem erdőigénye helyett az egységes állami erdőkezelés szorgalmazása.

Az újságírók erdőkért való munkálkodásának elismeréséül Dr. Pethő József OEE elnök és Wisnovsky Károly MGSZH Erdészeti Központi Igazgatóság igazgatója Mangel Gyöngyinek a Kossuth Rádió szerkesztőjének a 2 milliomodik hektár magyar erdő emlékérmet adta át.

Wisnovsky Károly igazgató felszólalásában köszöntötte a kitüntetettet és kijelentette, hogy a sajtózás nem erdész „fejnek” való, de nélkülük nem lehet létezni. Ismertette azokat a nehéz körülményeket, melyek között kénytelenek munkájukat végezni. Kiemelte, hogy az erdészeti nyilvántartás az erdészkedés alapja, melyet minden áron meg kell őrizni a szakmának és kiadni nem szabad. Az új igényeknek megfelelően azonban egyes erdőadatok nyilvánosságát biztosítják.

Kiss János az FVM természeti Erőforrások Főosztálya vezetője az új Erdőtörvény tervezet megalkotásának indokait és új szemléletét, tételeit ismertette. Elmondta, hogy még egy támogatási rendeletet terveznek megjelentetni a következő év elején. Ebben támogatni fogják a ténylegesen működő erdészeti erdei iskolákat (az ideihez hasonlóan), továbbá az erdészeti kommunikációt az erdő és az erdőben dolgozók érdekében. Ugyancsak forrásokat biztosítanak az erdészeti alkalmazott kutatások megvalósítására (3-5 millió Ft), melyek az erdőgazdálkodókat közvetlenül támogatják. Mint elmondta az Erdőtörvény mostantól nyilvános mindenki számára, mivel az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta és a jövő év elején az Országgyűlés plenáris ülése elé kerül megvitatásra. Örömét fejezte ki, hogy a törvényt nem kísérték politikai reakciók, hanem a képviselők szakmai kérdéseket intéztek az előterjesztőhöz a bizottsági ülésen. Az Európai Erdők Hete sikeres volt és a korábban az OEE által gondozott ERDŐK HETE támogatását tervezik az FVM-ben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás