A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Okjökull nevű gleccser volt az első Izlandon, amely 2014-ben lényegében elolvadt. Az ország 400 gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein. Néhány éve, 2014-ben veszítette el Izland az első gleccserét a klímaváltozás következtében. A Rice Egyetem kutatói, izlandi szakértőkkel most arra készülnek, hogy egy táblát helyeznek el az Okjökull nevű gleccser emléke előtt tisztelegve – adta közre az MTI

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt. Mára azonban alig egy négyzetkilométerre zsugorodott és kevesebb mint 15 méter maradt a vastagságából, ezért elvesztette gleccserstátuszát, és nevéből a jökull, vagyis gleccser szót is, így ma már csak Oknak hívják.

„Az Ok az első izlandi gleccser, amely elveszítette gleccserstátuszát. A következő 200 évben várhatóan az összes gleccserünk követni fogja ezen az úton. Ez az emléktábla annak elismerése, hogy tudjuk, mi történik és mit kellene tenni. Csak ti tudjátok, hogy meg is tettük-e.” – áll a táblán.

A dátum alatt a 415 ppm CO2 szavak állnak, amelyek a légkörben az idén májusban mért rekordértékre utal: a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et (milliomod térfogatrész).

A gleccserek olyan hóból kialakult jégtömegek, melyek a Föld édesvíztartalékának jelentős részét tárolják, a klímaváltozás következtében pedig az elmúlt évtizedben felgyorsultak a gleccserolvadási folyamatok, ami a tengerszintek emelkedéséhez is vezet.

A táblát augusztusban fogják kihelyezni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás