Hirdetés
greenfo/MTI

Az illegális vadállat-kereskedelem elleni harcra szólított fel mai videoüzenetében Károly walesi herceg és fia, Vilmos.

A ma nyilvánosságra hozott videoüzenetében a brit trónörökös és fia arra figyelmeztetett, hogy az olyan veszélyeztetett fajokra, mint az elefánt, az orrszarvú vagy a tigris a vadorzás, az illegális állatkereskedelem jelenti a legfőbb veszélyt. Az illegális kereskedelem nemcsak az állatok fennmaradását veszélyezteti, hanem a gazdasági és politikai stabilitást is a világ számos térségében – hangoztatta Károly herceg. Idősebb fia, Vilmos nemzedékéhez fordult felhívással, sürgetve az illegális állatkereskedelem leállítását, a veszélyeztetett fajok jövőjének, életterük védelmének a biztosítását. Holnap már túlságosan késő lesz ahhoz, hogy megmentsük ezeket az állatokat – hangsúlyozta.

A brit trón két várományosa célul tűzte ki az elefántok, rinocéroszok és más veszélyeztetett fajok megmentését a kihalástól, és rábírták David Cameron brit kormányfőt arra, hogy rendezzenek Nagy-Britanniában nemzetközi konferenciát azon országok illetékeseinek a részvételével, ahol az elefántcsont, a rinocérosztülök és más betiltott állati termékek kereskedelme több milliárd dollárra rúg. A videót ezen a csütörtökön kezdődő londoni konferencián fogják bemutatni és felkerül a YouTube videomegosztó portálra is. Ötven állam képviselőit várják a konferenciára, amelyen nemcsak a walesi herceg, hanem William Hague brit külügyminiszter is felszólal. (MTI)

Az európai országok közül elsőként Franciaország is megsemmisítette a csempészektől lefoglalt elefántcsont-készletét. Az orvvadászok miatt harminc év alatt kevesebb mint a felére csökkent az elefántok száma Afrikában. Tavaly hasonló jellegű megsemmisítő akciókat rendeztek a Fülöp-szigeteken, Indiában, Gabonban és Kenyában. Novemberben az Egyesült Államok öt tonna elefántagyart semmisített meg, január elején pedig a legjelentősebb felvevőpiacot jelentő Kína hat tonnát zúzott be, Hongkong pedig jelezte, hogy 2014-től 28 tonna elefántagyart fog megsemmisíteni.  Afrikában már csak alig több mint félmillió elefánt él, feleannyi, mint a nyolcvanas évek elején. 
Fotógaléria: A megsemmisítésre váró agyarak
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás