A rovat kizárólagos támogatója

Mint az (majdnem) közismert, a bejegyzett, működő civil szervezetek létesítő okiratait legkésőbb 2016. március 15-ig összhangba kell hozni az új Ptk, illetve a „civiltörvény” rendelkezéseivel. És ez mindenkire érvényes: egyesületre, szövetségre, alapítványra – közhasznúra és nem közhasznúra egyaránt. Aki határidőre nem lép, azt előbb-utóbb törlik. dr.Kalas György jogi tanácsai.

A várható eredmény pedig a civil szervezetek számának radikális csökkenése – ami egyébként nem áll távol a nem egyszer kinyilvánított politikai szándéktól.

Emberes kihívás…

A serény zöldek már túl vannak rajta, a többség azonban még gondolkodik.

 

Mérlegelendő kérdések:
1. Akar-e a szervezet a jövőben is bejegyzett civil szervezetként működni, avagy sem?
2. Közhasznú szervezet akar-e lenni (maradni), avagy sem?
3. Kivárja-e a létesítő okirat módosításával az utolsó pillanatot, avagy sem?
4. Maga kezd-e neki, avagy szakember segítségét kéri?

Ezekben a kérdésekben egyesületnél a közgyűlés, alapítványnál az alapító dönt. Ha az első három kérdésben dűlőre juttok, jön a negyedik nekirugaszkodás (a létesítő okirat módosítása).
Ezt a munkát nehezíti:
• a civiltv. és a Ptk. összhangjának hiánya,
• az új Ptk. egyesületi, illetve alapítványi szabályozásával kapcsolatos „civilidegen” rendelkezések alkalmazása,
• a Ptk. szöveg- és jogértelmezési nehézségei,
• az egyes törvényszékek eltérő elvárásai, rigolyái.

Az időpont/feladat tervezésekor mérlegelendő az is, hogy egyesület esetében a módosított alapszabályt beadás előtt a közgyűléssel el kell fogadtatni s ezt a törvényszék felé előírásszerűen dokumentálni. Tehát jelenléti ívvel, jegyzőkönyvvel stb. Ami alapítványok esetében értelemszerűen elmarad.

Az ÖkoStúdió egyelőre annyit tud segíteni, hogy – miként korábban, a közhasznúságnál – ebben a témában is közzéteszünk egy sorozatot a www.civilkontroll.gyor.hu honlapunkon. Tehát keressétek a „Civilnek lenni – civilnek maradni” c. cikkeket, melyekben időnként összefoglalom a teendőket és az eddigi tapasztalatokat.

   Az I. rész itt >>> 

A témában felmerülő kérdésekre – ha tudok – válaszolok. Konkrét jogsegélyt (létesítő okirat átdolgozását) csak korlátozott számban, kapacitásunktól függően vállalunk – azoknak, akik az első három kérdést már tuttira eldöntötték.

Üdvözlettel: dr.Kalas György
Jogsegélyszolgálat e-mail: okologoiaistudio@gmail.com

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás