A rovat kizárólagos támogatója

A nem megfelelő lakáskorszerűsítéssel csak kis energiamegtakarítást érünk el, és közben ezt a rendszert évtizedekre bebetonozzuk. Az Orbán-kormány is ezt teszi, amikor a zsákutcás orosz atomenergiát erőlteti rá méregdrágán az országra – megnehezítve így a megújulók terjedését. Az Energiaklub elemezte Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervét. A lehangoló eredményekről Dr. Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, az Energiaklub projektvezetője mesél podcastunkban.

Merre van előre? A civil zöld szakértők és a kormány más-más irányt követne. Az Energiaklub elkészítette Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervének (NEKT) részletes elemzését, melynek középpontjában a fenntartható energiagazdálkodás áll. A tanulmány különlegessége, hogy egy nemzetközi projekt keretében készült, így a V4-ek nemzeti energia- és klímaterveinek elemzése párhuzamosan és hasonló szempontok alapján történt.
Az eredmény zöld szempontból elég szomorú: pont környezeti szempontból nem fenntartható, és teljesen hiányoznak belőle a környezeti és a társadalmi szempontok. Magyarország mindössze 12 százalékos csökkentést vállalt az üvegházgáz-kibocsátás terén 2030-ig, de ebben az ütemben haladva 2050-re sajnos meg sem fogja közelíteni az klímavédelem szempontjából kívánatos nettó zéró kibocsátást.

Pedig az energiahatékonysági és megújuló energiaforrások hazai potenciálját vizsgáló nem állami kutatások szerint az energiagazdálkodás jelentős átalakítása segítségével körülbelül 40 év alatt az ország teljes energiafogyasztása akár harmadára lenne csökkenthető, és 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal ellátható. A részletesebb, órás felbontású szimulációk azt mutatták, hogy Magyarország egy zöld forgatókönyv segítségével 40 év alatt az elsődleges energiaigény 51 százalékát, az áramtermelés 83 százalékát tudná megtermelni fenntartható módon, hazai megújuló energiaforrásokból – állítja az Energiaklub.

Dr. Munkácsy Béla egyetemi adjunktussal, az Energiaklub projektvezetőjével Sarkadi Péter beszélget az alábbi kérdésekről:

A fő kérdés: miért a múlt századi értékeket vési kőbe a NEKT?
Mik a kutatási munka nehézségei, amit politikai vagy gazdasági érdekek akadályoznak.
Miért nem tudnak a hazai energiaföldrajzosok szélenergia potenciál térképeket készíteni – miért zárkóznak el az állami hivatalok az adatszolgáltatástól?
Mi az a komplex (multidiszciplináris) megközelítés, ami nagyon hiányzik a kormány koncepciójából?
Miért óriási probléma a szélenergia likvidálása?
Miért fontos az “energetikusi hálózat”, és milyen a korszerű energiatervezés, amit pl. elleshetnénk a dánoktól, ha nem az orosz atomenergiára támaszkodnánk.
Lengyel, magyar két atom barát? (A lengyel energiatervben brutális teljesítményű atomerőmű építés szerepel, párhuzamosan a most működő szárazföldi széltermelés megszüntetésével és tengerre telepítésével.)

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás