Hirdetés

Az elmúlt év az egyik legintenzívebb volt az EU történetében, amikor a törvényhozók a kontinensre visszatérő háborúval, energia- és megélhetési válságokkal, valamint egy megdöbbentő brüsszeli korrupciós botránnyal küzdöttek.

Az Euronews az év utolsó plenáris ülésén, Strasbourgban beszélt az EP-képviselőkkel, az év legfontosabb eseményeiről és arról, hogy mit remélnek az EU-tól 2023-ban.  Philippe Lamberts belga EP-képviselő, a Zöldek/EFA képviselőcsoport társelnöke szerint „a legnagyobb küzdelem az volt, hogy elkerüljük az Európai Zöld Megállapodás és a Fit for 55 kisiklatását”. Hozzátette, hogy “komoly aggodalomra ad okot”, hogy vannak erőfeszítések a zöld megállapodás gyengítésére, amelynek célja, hogy az EU szén-dioxid-semleges legyen az évszázad közepére.

Luke Ming Flanagan (baloldali) ír európai parlamenti képviselő programjának első helyén a környezetvédelem szerepel, különösen a természet-helyreállítási irányelv, valamint az, hogy ez hogyan kapcsolódik az élelmezésbiztonsághoz és a szuverenitáshoz. Az irányelvre a Bizottság júniusban terjesztett elő javaslatot, és célja az ökoszisztémák, élőhelyek és fajok helyreállítása az EU szárazföldi és tengeri területein annak érdekében, hogy megerősítsék a természet ellenálló képességét és elérjék az EU éghajlat-politikai céljait.

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak most meg kell tárgyalnia a törvényjavaslatot és jóvá kell hagynia.

Radosław Sikorski, az Európai Néppárt lengyel EP-képviselője 2023-ban az energiaválságot és a védelmet tartja két prioritásnak.

“Most egyrészt szembe kell néznünk ezzel, mert bolygónk éghajlatának védelméről van szó, másrészt azért is, mert biztonsági kérdésről van szó. Nem függhetünk Putyintól, és nem zsarolhat meg minket egy tekintélyelvű állam.”

“Tehát kitartóan megpróbálom meggyőzni ezt a Házat és a többi uniós intézményt, sőt a tagállamokat is, hogy itt az ideje komolyan foglalkozni az európai védelemmel”- tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás